Wpis z mikrobloga

Mirki, wyprowadziłem sobie ostatnio AUX w samochodzie, jednak sygnał ten jest znacznie cichszy od płyt bądź radia. W planach miałem zrobienie jakiegoś prostego wzmacniacza, lecz do głowy wpadł mi pomysł wstawienia modułu bluetooth pod AUX. Szybki research na #aliexpress doprowadził mnie do czegoś takiego:

Jest to gotowy moduł bluetooth audio od razu ze wzmacniaczem. Teraz nasuwa się pytanie - czy taki zestawik będzie bezpieczny dla mojego radia? Umysł podpowiada mi, że tak, lecz mogą wystąpić jakieś przestery bądź trzaski w głośnikach.
Może ktoś to testował?
#elektronika #dzwiek
  • 13
@Mortemek: wiem ze sa kompletne wzmacniacze audio, najczesciej zasilane bateryjnie i maja 1x wejscie 3.5mm i 1x wyjscie 3.5mm. ale poniewaz sa one glownie dla audiofili cena jest stosunkowo wysoka, strzelam ze powyzej 100zl.

skoro jednak masz cos na arduino to raczej wiesz co robisz :) i nie pomoge w kwestii tego modułu z ali.

natomiast za 40zl mozesz kupic dobry transmiter FM, tez bedzie bluetooth, i glosnosc jak z radia.
@blantek: wiem, że są transmitery, ale chciałem stworzyć coś sam i pomajsterkować sobie + otrzymujesz czysty dźwięk, bez zakłóceń czy trzasków. Satysfakcja mega jak po złożeniu całości podłączasz i radio to wykrywa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Całość wyszła mnie 20zł, leci na klonie Arduino, tak więc finansowo nie szkoda.

Może jesteś w stanie mi tylko powiedzieć czy podłączając takie coś mogę w jakikolwiek sposób uszkodzić radio?
@Mortemek: jesli sygnal analogowy a raczej amplituda napiecia na wejsciu w radiu bedzie zbyt wysoka to tak, mozesz uszkodzić radio. po prostu je spalisz. ten wzmacniacz operuje na napieciu 3.3V, wiec raczej takiego zagrozenia nie ma, ale ja sie nie znam.
@blantek: zakupiłem ten wzmacniacz. Zanim przyjdzie, minie trochę czasu, ale już zastanawiam się w jaki sposób go bezpiecznie przetestować. Wstawić potencjometry w celu ograniczenia mocy na wyjściu?
Hmm, takie 47k np. skręcić na 0 i potem stopniowo zwiększać aż do uzyskania odpowiedniej głośności. Po wszystkim zastąpić rezystorem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@blantek: kupię elementy, przyjdzie moduł i zacznę testy. W razie czego zawołam.

A jeszcze taka sprawa: podczas słuchania muzyki, czasami słychać zakłócenia na jednym z kanałów, chyba z powodu niestałego napięcia w instalacji samochodowej. Czy wstawienie kondensatorów na obydwa kanały pozwoli odfiltrować dźwięk?