Wpis z mikrobloga

W czerwcu kończę studia. Jestem na V roku i nie zanosi się żebym miał po nich robotę w której dadzą więcej niż w korpo.
Mam mocne pytanie. Jak dzisiaj się zepnę i będę się uczył programowania (C++ oraz java) to mógłbym iść na wakacje na Juniora? Nauka około 5-6h dziennie. #!$%@? swój kierunek, pomyliłem się w wyborze studiów. Myślicie ze jest szansa na juniora? Bede miał jakiś skill ale niestety bez papieru na to, bedzie mgr innego kierunku niz informatyka. Proszę o odpowiedzi, tu rozważają się losy mojego życia. Mam ogólnie zacięcie komputerowe, mam miesiąc nauki programowania za sobą. Dam radę? Kto to realnie oceni? Jestem ambitny.

#programowanie #programista #java #krakow
  • 62
@borrow: bez doświadczenia na juniora może być ciężko. spróbuj poszukać płatnego stażu, jeśli trafisz na spoko firmę i przy okazji wykażesz się zdolnością szybkiego uczenia, to będą chcieli żebyś został :)
@borrow: #!$%@? wie, nie znamy cię, nie wiemy ile jesteś się w stanie nauczyć. Wiemy tyle że nie wiesz na razie nic.

Tak żeby zilustrować konkurencję to podaję limit przyjęć na studia pierwszego stopnia na różnych uczelniach:

- AGH:
-- I@IET - 220 osób
-- I@EAIiIB - 150 osób
-- IS@FAiIS - 105 osób
-- IS@IMiIP - 150 osób
-- IS@GGiOŚ - 90 osób
-- Informatyka społeczna?@WH - 75 osób
--
@borrow wcale nie musisz być nie wiadomo jakim programistą żeby wejść na rynek, na początek specyfika języka, wybierz jave, jakiś dobry kurs z udemy (tylko nie najkrótszy) w miarę załatwi sprawę.
Jak będziesz znał język i rzeczy takie jak dziedziczenie, polimorfizm, kompozycja, enkapsulacja nie będą Ci obce, poczytaj trochę o clean code i design patternach.
Potem zacznij pisać coś swojego, użyj spring boota, mavena (ze wzgledu na popularność w projektach), jakiejś bazy
@borrow i zamiast seriali polecam jakieś fajne prezentacje na yt typu jinkubator, warszawski jug itp, ważne żeby znać dużo technologii i ich mozliwosci, nie trzeba ich na poczatek wszystkich używać :)
@fefler: wszystko? xD przecież to mega podstawy. na juniora to dostaniesz na #!$%@?ę pytania z hardej algorytmiki, hibernate, zaawansowany multithreading jak thread poole, a nie pytania jak na tej stronie. pytania o róznicę implementacyjną kolekcji w javie, nie działania, implementacyjną.
wszystko?

@Inconsistent: Jakoś nie widziałem żeby ktoś na wykopie pisał że dostał pytania o RMI na rozmowie o pracę. O JSP też raczej często nie pytają.

na juniora to dostaniesz na #!$%@?ę pytania z hardej algorytmiki

Podaj przykładowe zadanie jakie ty dostałeś.
@borrow: nigdzie się tak nie nauczysz jak w pracy, serio. jestem prawie po studiach informatycznych na jednej z najlepszych polskich uczelni i powiem Ci że tak naprawdę na studiach masz tylko podstawy. często technologie których uczą są zwyczajnie stare i nieużywane (np. swing...) dopiero w pracy widzisz jak to na żywo wygląda. jeśli Cię to kręci to próbuj zacząć od stażu, teraz powinno być dużo miejsc bo staże wakacyjne się skończyły.
@fefler: myślę że z połowę to już jest dobrze, przy interview często nie testują tylko to co wiesz ale też przy jak skomplikowanych pytaniach się wywalisz. Ale kolekcje, ogólne informacje i coś o wielowątkowości i wyjątkach warto wiedzieć bo to taki 'core'
@kyaroru: @samuraj24: @Inconsistent: @kyaroru: @Blevk: @erina: @bzyku95: @samjesteszajety: @fefler: @Godziu73: @fhsdjklvgnasiogfy: @samjesteszajety:

Podjąłem decyzję. Będę szedł na testera, potem na juniora i cały czas będę się rozwijał. Ktoś wspomniał że jest dużo ludzi chętnych, ale sama Nokia we wrocku chce przyjąc 1000 ludzi w przyszłym roku. Czeka mnie ciężka droga, ale kto nie pracuje ten nie je. Czeka mnie perspektywa