Aktywne Wpisy
Klimbert +157
Ciekawe statystyki. Co takiego się wydarzyło pomiędzy rokiem 2000, a 2024 że tak duża liczba kobiet w wieku 45+ bierze antydepresanty? A no np. bezdzietność skoczyła nam z 5% na 40%.
Nasz umysł zachowuje się inaczej jeżeli uważamy, że dziecka nie chcemy ale wciąż mamy szansę go mieć (czyli kobieta jest w wieku poniżej 40 lat). Natomiast inaczej zachowamy się jeżeli wiemy, że szansę już straciliśmy na zawsze (czyli kobieta jest w
Nasz umysł zachowuje się inaczej jeżeli uważamy, że dziecka nie chcemy ale wciąż mamy szansę go mieć (czyli kobieta jest w wieku poniżej 40 lat). Natomiast inaczej zachowamy się jeżeli wiemy, że szansę już straciliśmy na zawsze (czyli kobieta jest w
wykop +13
Dzień dobry, Wykop! (ツ)
1. Dziękujemy za Wasze liczne zgłoszenia, które w ostatnim czasie nam przesyłaliście. To na ich podstawie przygotowaliśmy i wdrożyliśmy zmiany, o których najczęściej nam wspominaliście. Mamy nadzieję, że te usprawnienia spełnią Wasze oczekiwania. Oto one:
- wdrożyliśmy poprawki w wyszukiwarce duplikatów, obecnie wyszukiwarka lepiej będzie podpowiadała Wam istniejące już znaleziska;
- pojawiły się też nowe zaślepki przy treściach 18+/NSFW;
1. Dziękujemy za Wasze liczne zgłoszenia, które w ostatnim czasie nam przesyłaliście. To na ich podstawie przygotowaliśmy i wdrożyliśmy zmiany, o których najczęściej nam wspominaliście. Mamy nadzieję, że te usprawnienia spełnią Wasze oczekiwania. Oto one:
- wdrożyliśmy poprawki w wyszukiwarce duplikatów, obecnie wyszukiwarka lepiej będzie podpowiadała Wam istniejące już znaleziska;
- pojawiły się też nowe zaślepki przy treściach 18+/NSFW;
Pomiar natężenia mam wykonany przez nieinwazyjne CT, tu wiem, że będę musiał fizycznie się wpiąć do sieci.
Może jakieś gotowe moduły?
#arduino
Chcesz mierzyć zużycie energii w jakimś urządzeniu trójfazowym? To może mierz napięcie i prąd multimetrem a potem przybliżej napięcie od wartości prądu w układzie funkcją liniową?
Rozumiesz o co mi chodzi czy może inaczej wyjaśnić?
Dodatkowo będę mógł o wiele dokładniej zmierzyć obecnie pobieraną moc, bo zamiast mnożyć I * 230 mogę podstawić faktyczne napięcie ;)
Jestem za tym by wpiąć multimetr, mierzyć prąd a potem zrobić sobie od tego funkcję. Błąd pewnie nie będzie aż tak duży żeby się tym przejmować.
Rozwiązanie jakie znalazłem to zasilacz 230V-9V AC-AC, następnie dołączyć mostek z diod, jakiś niewielki kondensator. Dodać dzielnik napięcia tak, aby skrajna górna wartość nigdy nie wyszła poza 5V, złączyć masy i dać to
A teraz o rozwiązaniu które proponuję aby olać zupełnie pomiar napięcia. Zakładamy, że napięcie skuteczne w sieci to 230V ale może pojawić się spadek wraz ze wzrostem prądu. Więc jak to ogarniasz? Wpinasz w układ coś co zmierzy prąd (ACS712) a potem przeprowadzasz serię pomiarów.
Mierzysz napięcie dla zerowego poboru prądu. Potem włączasz np. telewizor i mierzysz napięcie multimetrem a prąd z czujnika. Potem dorzucasz kolejne urządzenia i masz ładną tabelkę jakie napięcie jest dla danego
Wiem, wiem, używając esp nie potrzebuję dodatkowo arduino tylko akurat w moim wypadku to nie prawda. Pierwsze podejście było na esp, ale ma ono po prostu zbyt ubogie IO.
Ale może faktycznie nie będę mierzyć napięcia tylko dam sztywno 230V...
https://abcelektro.pl/liczniki-zuzycia-energii-elektrycznej/6196-licznik-energii-elektrycznej-modbus-rs-485-trojfazowy-le-03mp-5908312597216.html
Jakby dokładniej poszukać to może by się coś tańszego znalazło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zostawię zatrzaski SCT013 (różne modele) na różnych obwodach i tyle, będę mierzył same natężenie i liczył moc podstawiając 230V. Dodatkowo dam wykrywanie mignięcia diody z licznika więc będę miał dokładną informację ile operator ze mnie ściągnie ;p