Wpis z mikrobloga

Mirki, szczególnie spece, #programowanie i #programista15k bądźcie tak łaskawi i poradźcie mi:
-czy jest jakiś dodatek (extension/plugin) do FF żeby mieć funkcjonalność VNC ? (podgląd pulpitów kilku/nastu)
-jakiś dodatek do FF, którym mogę zablokować otwieranie nowych kart (ctrl T) oraz okien (ctrl N, ctrl shift P) i
zabezpieczenie tego hasłem/skrótem klawiszowym?

Przeprowadzam szkolenie i egzamin/test i piszą go online w formularzu google, więc net potrzebny, ale nie
chcę aby googlali mi za odpowiedziami.

Każde rozwiązanie mile widziane. Kompy corpo, więc nie mogę nic instalować za bardzo. Ale jeśli ktoś zna
jakieś rozwiązanie sprawdzone to słucham.
Pobierz snwptest - Mirki, szczególnie spece, #programowanie i #programista15k bądźcie tak łas...
źródło: comment_uCVmdqtvnAdzhAmTcrY0hXMyyEXI1cqU.jpg
  • 17
@snwptest: Skonfiguruj firewall tak by cały ruch przechodził przez transparent proxy i z góry poinformuj kandydatów, że cały ruch jest monitorowany i wszelkie próby łączenia się z witrynami innymi niż ta z formularzami są zablokowane/będą monitorowane.
Dodatkowo możesz uruchomić na każdej maszynie nagrywanie sesji pulpitu i potem mieć materiał co kto gdzie wyczyniał.

@snwptest: Walnij kłamstwem jakimś, np. że ruch sieciowy jest rejestrowany i zobaczysz, gdy ktoś wejdzie na daną stronę. W sumie to nawet nie musisz kłamać bo takie rozwiązanie naprawdę możesz zastosować. Możesz też włączyć rejestrowanie obrazu i nagrywać akcje użytkownika i im o tym powiedzieć.
@snwptest: W takim razie najprostsze rozwiązanie to F11 czyli full screen przeglądarki, blokada prawego przycisku myszki i odłączenie klawiatury. Do zablokowania prawego przycisku myszki wystarczy jakiś dodatek Block Right Click do przeglądarki lub mała zmiana w rejestrze systemu, gotowe rozwiązania znajdziesz w necie.
@Testuje_Toster: @RobotKuchenny9000: @zakowskijan72: hm... tak sobie myślę, że chyba najprostszym sposobem przy pytaniach zamkniętych byłoby wrzucenie tego testu na quizizz.com - każde pytanie ma limit czasu np. 20 sek i jest za krótko po prostu aby coś otwierać i googlac a potem dopiero odpowiadać (czas można ustawić dowolny, np. 10 sek i nikt nie wygoogla bo nie zdąży nawet hasła wpisać) , test mam tak samo jak na googlu
@snwptest: Limit czasowy? Serio? Tyle miałeś możliwości, a ty w ten sposób to rozwiązałeś? Niektórym więcej czasu zajmie przeczytanie i pomyślnie, skojarzenie czegoś. Mogłeś zrobić tak jak proponowałem, mogłeś wprowadzić monitoring, nagrywać, blokować dane akcje, mogłeś nawet zrobić test offline. Ja bym się wstydził takiego rozwiązania ;-)
@RobotKuchenny9000: @Testuje_Toster: właśnie sobie rozwiązałem próbnie ten test i limit czasowy skutecznie blokuje przed googlaniem, chociaż po upłynięciu czasu pytanie ciągle sie wyświetla i można odpowiedzieć, więc jest elastycznie. Problemem jest to, że nie każde pytanie sie wczytuje - nie wiem dlaczego, czaem jest pusta strona a czas leci - odświeżenie F5 załatwia sprawę, ale czas ucieka. W sumie i tak za szybsza poprawną odpowiedź nie będzie punktów, liczy się
@Testuje_Toster: nie chcę nagrywać, śledzić, tworzyć archiwum, udowadniać jednemu czy drugiemu że odpalił CTRL T i coś googlał do jednego czy trzech pytań - chcę aby na to nie mieli czasu i aby rozwiązali to w zaplanowanym przeze mnie czasie. Im mniej grzebania i dorzucania dodatkowych technologii tym lepiej.