Mirki czy orientuje się ktoś ile węgla powinno się spalać na dobę mając 100metrow dom ocieplony ? Teraz gdy ok 10 stopni na zewnątrz spalam 10kg groszka (ekogroszek) oraz kubełek drewna (palac 6 godzin) #ogrzewanie #palenie #jesien #zima #budownictwo #budujzwykopem #remontujzwykopem
@www_rr1_pl: mi w sezonie tak do -5°C spala worek 25kg na 2 dni ale grzeję koło 140m2 czyli wychodzi 12,5kg/dobę łącznie z c.w.u. Czyli coś dużo teraz Ci już pali bo na dworze jest +12.
@www_rr1_pl: No to nie ma się co oszukiwac, tyle spalisz. Co innego kocioł automatyczny, gdzie instalacja jest cały czas nagrzana a kocioł pracuje 5 minut przez godzinę. Sam teraz liczę u siebie spalanie - czekam, aż cały zasobnik się zużyje. Gdzieś za tydzień będę coś wiedział. Swoją drogą dlaczego ekogroszek, skoro nie masz kotła z podajnikiem? W takim wypadku najlepiej wypada kostka.
@vicher62 ja jeszcze sie "ucze" palić ponieważ kocioł mam pierwszy sezon. Testuje różne węgle. Dziś nawet wrzuciłem węgiel brunatny:) i czekam bo pale od 15 ... lecz zapodalem to 2xwiecej.
Nasz specjalista od wszystkiego. Od kolei, od dziennikarstwa, od wojny, od rigczu. On widział to już dwa lata temu swoim przenikliwym plebejskim umysłem.
Teraz gdy ok 10 stopni na zewnątrz spalam 10kg groszka (ekogroszek) oraz kubełek drewna (palac 6 godzin)
#ogrzewanie #palenie #jesien #zima #budownictwo #budujzwykopem #remontujzwykopem
źródło: comment_zJOrVzhWJp0oMS4HojlsUfKasgSpqIGn.jpg
PobierzJakiego smogu ? Palę od góry - dymu jest bardzo mało
Swoją drogą dlaczego ekogroszek, skoro nie masz kotła z podajnikiem? W takim wypadku najlepiej wypada kostka.
Kostki nie testowałem....