Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Powiem wam że mieć dziewczynę prawnika, lub faceta prawnika (wybierz sam/sama), a z drugiej strony być tym kimś kto nie zna się jakoś konkretnie na prawie to przewalona sprawa.
Mój bliski przyjaciel właśnie po 4 latach normalnego związku i po 2 latach małżeństwa (pobrali się mając 31 lat) właśnie kończy związek. A pamiętam nawet dziś jak sobie żartowaliśmy w pracy z niej i z jej wiedzy a ja nie raz dla żartów powtarzałem ze będzie zalować jak sie z nia ozeni, bo go kiedyś udupi. Stało się. Wszystko w zasadzie jest z jej winy bo znalazła sobie innego faceta z trochę wyższej polki po tym samym zawodzie co ona, ale kumpel ma tak blade pojecie na ten temat i jak się wziąć za rozwód ze głowa mała i już sam nie wie co robić. Niby jest stabilnie emocjonalny, ale widać że go ten fakt męczy. Żadnej intercyzy nie podpisywali, mieszkanie wzial przed slubem na siebie, a samochod już po slubie kupili wspólnie, tyle ze to on go opłaca. Dziecka na szczęście nie mieli, no ale ponoc ta ex-zona jest tak na niego cięta, z tego co mi mowil, ze jest w stanie mu zrobić wszystko. Jak mu doradzić, co powinienen zrobić żeby wyszedł z tym na czysto bez problemów? Z kasą raczej nie ma problemów więc mówił że w razie gdyby faktycznie zaczęło się gorąco to jest w stanie zapłacić za naprawdę dobrego, ale czy to coś pomoże?

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: kwasnydeszcz
  • 6
@AnonimoweMirkoWyznania oprocz konsultacji prawnych i urwaniu kontaktow z zona (kontakt tylko przez prawnika) nic nie mozesz mu doradzic. Niech nie spotyka sie z nia na zadne rozmowy, to przede wszystkim. Prawnik tez, po szczegolowym zapoznaniu sie ze sprawa oceni , co będzie dla niego najlepsze.
@AnonimoweMirkoWyznania:

Jedyne co widzę ryzykownego, to zwrot nakładów jakie ona poczyniła na jego mieszkanie. Na szczęście 2 lata to nie 20 i nie powinno tego wiele być. Jeśli samochód był wzięty na kredyt i on spłacał raty, to też dobrze.

Z pomocą radcy prawnego lub adwokata nie warto czekać aż "będzie gorąco". Koszt to kilka tysięcy złotych za całość usługi (porada prawna, pozew, reprezentacja). Wynagrodzenie ustala się indywidualnie, zależnie od skomplikowania
Ciężka sprawa..pytanie czym go tak straszy ? Zwykle kończy się na słowach bo po konsultacji z prawnikiem okazuje się że brak argumentów. Jeśli nie mają dzieci to rozwód będzie albo z jej winy albo się się dogadają. Kwestia podziału majątku to już zupełnie inna sprawa. Jeśli dużo zarabia to lepiej zrobić jak najszybciej rozdzielnosc majatkowa