Aktywne Wpisy

_Beskid_ +60
Tak gadacie na górali, że gwara, że muzyki góralskiej słuchać się nie da. A tak naprawdę jesteśmy kwintesencją polskiego chrześcijaństwa, szczerze wierzymy, regularnie chodzimy na msze święte, żyjemy dobrze z księdzem proboszczem, mamy w domu religijne obrazy i inne symbole wiary, wszyscy we wsi przyjmują księdza, nie ma że ktoś jest niewierzący czy innego wyznania. Szanujemy się.

JamAnonim +69

![Wigilia Caritas w Poznaniu dla 1200 osób [zdjęcia, film]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/3a0cfc2a7c34d6c88e4563b5c321ab4fe9eb0f227bca62e5db3df19584e4ea6a,q80.jpg)

Generalnie całość będzie ciągle uśpiona, i tylko raz na dobę ma się wybudzić, cośtam pomierzyć i wysłać po wifi.
Na ten moment pomijam usypianie i inne elementy oszczędzające energię. Chodzi mi o samo zasilanie.
Esp i Arduino mam podłączone do 4xAA przez przetwornicę. Sama przetwornica bez obciążenia pobiera 7mA. Teraz przyszło mi takie coś: https://pl.aliexpress.com/item/High-Quality-5PCS-5V-to-3-3V-For-DC-DC-Step-Down-Power-Supply-Buck-Module/32774098119.html
I po wyrwaniu diody pobiera 3,2mA (bez podłączonego Arduino i ESP, bo dopiero w weekend będę miał czas to poskładać).
To za dużo. Najlepiej byłoby zejść do 1.5mA w stanie bezczynności (tj. esp oraz arduino w trybie uśpienia).
Da się to jakoś wykonać?
Przejrzałem kilka not katalogowych do przetwornic, i niby coś znalazłem, ale nic co dało by się łatwo kupić w Polsce, albo mniej niż 3 000 sztuk.
#elektronika
A "potem" jak się wybudzisz - programowo z AVR załączaj dopiero przetwornicę dającą ten 1A 3.3v dla esp i reszty.
Niepracująca (wygaszona przez /enable) przetwornica też nie powinna ci nic pobierać...
Komentarz usunięty przez autora
Nie wiem czy to rozwiązanie będzie dobre w moim przypadku. Arduino jest ze względu na 8 wejść analogowych i z nich będę korzystał.
Arduino z tego co wyczytałem to można uśpić na 8 sek. więc musiałbym dodać jakiś licznik żeby zliczyć sobie te wybudzenia i jak minie 24h, to odpalić przetwornicę.
Do tej pory kombinowałem aby usypiać ESP i Arduino, i z poziomu Arduino wysyłać komendę do uśpienia do
Można uśpić na nieskończoność, a wybudzasz z uśpienia np resetem, lub zewnętrznym sprzętowym przerwaniem. Lub czymś innym. Te 24h to są istotne by były dokładnie? Bo pomiar czasu w formie softwarowej na arduino/avr to jest pomyłka, jak chcesz mieć dokładnie co 24h a nie
Co do czasu wybudzenia to nie musi być dokładny. Spokojnie może być +-3 godziny.
Chodziło mi o przetwornicę LDO do zasilenia
Tylko że ja potrzebuję sporej ilości wejść analogowych - a to dostarcza mi Arduino, bo ma ich 8. Do nich mam podłączone czujniki wilgotności.
No i co te 24h (+- 3h) chciałbym to wysyłać po wifi do raspberry (no i to mam zrobione).
Problem w tym, że to ma być praktycznie bezobsługowe i żeby nie ciągać kabli od zasilaczy to postanowiłem zasilić to z baterii. Ale przy przetwornicy która ciągnie 3mA
esp32 działa w zakresie napięć 2.3-3.6V więc łączysz 3 akumulatory NI-MH, najlepiej eneloop albo podobny (mają niskie samorozładowanie i działają bezproblemowo przy ujemnej temperaturze), po naładowaniu masz akurat 3.6V i możesz je rozładować do końca (wartało by mierzyć napięcie,
Te esp32 chyba będzie bardzo dobrym lekiem na moje bolączki. Nie będę musiał się bawić w Arduino+Esp, tylko użyję jednego układu.
Do tego ma BLE, więc na upartego będę mógł i tutaj przyoszczędzić trochę prądu.
Dzięki za info. Zaraz poszukam na ali tego esp i sobie zamówię.