Wpis z mikrobloga

W jaki sposób najlepiej zasilić Arduino Nano ( #arduino ) + ESP8266 ( #esp8266 ) z baterii?
Generalnie całość będzie ciągle uśpiona, i tylko raz na dobę ma się wybudzić, cośtam pomierzyć i wysłać po wifi.
Na ten moment pomijam usypianie i inne elementy oszczędzające energię. Chodzi mi o samo zasilanie.

Esp i Arduino mam podłączone do 4xAA przez przetwornicę. Sama przetwornica bez obciążenia pobiera 7mA. Teraz przyszło mi takie coś: https://pl.aliexpress.com/item/High-Quality-5PCS-5V-to-3-3V-For-DC-DC-Step-Down-Power-Supply-Buck-Module/32774098119.html
I po wyrwaniu diody pobiera 3,2mA (bez podłączonego Arduino i ESP, bo dopiero w weekend będę miał czas to poskładać).
To za dużo. Najlepiej byłoby zejść do 1.5mA w stanie bezczynności (tj. esp oraz arduino w trybie uśpienia).

Da się to jakoś wykonać?
Przejrzałem kilka not katalogowych do przetwornic, i niby coś znalazłem, ale nic co dało by się łatwo kupić w Polsce, albo mniej niż 3 000 sztuk.

#elektronika
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BoKoR: do tak sporadycznego użycia to bez sensu kombinować. Daj dla procka LDO który ma pobór prądu w spoczynku w uA, jak uśpisz AVR to też będzie brał uA.
A "potem" jak się wybudzisz - programowo z AVR załączaj dopiero przetwornicę dającą ten 1A 3.3v dla esp i reszty.
Niepracująca (wygaszona przez /enable) przetwornica też nie powinna ci nic pobierać...
  • Odpowiedz
@hrumque:

Nie wiem czy to rozwiązanie będzie dobre w moim przypadku. Arduino jest ze względu na 8 wejść analogowych i z nich będę korzystał.
Arduino z tego co wyczytałem to można uśpić na 8 sek. więc musiałbym dodać jakiś licznik żeby zliczyć sobie te wybudzenia i jak minie 24h, to odpalić przetwornicę.
Do tej pory kombinowałem aby usypiać ESP i Arduino, i z poziomu Arduino wysyłać komendę do uśpienia do
  • Odpowiedz
Arduino z tego co wyczytałem to można uśpić na 8 sek. więc musiałbym dodać jakiś licznik żeby zliczyć sobie te wybudzenia i jak minie 24h, to odpalić przetwornicę.

Można uśpić na nieskończoność, a wybudzasz z uśpienia np resetem, lub zewnętrznym sprzętowym przerwaniem. Lub czymś innym. Te 24h to są istotne by były dokładnie? Bo pomiar czasu w formie softwarowej na arduino/avr to jest pomyłka, jak chcesz mieć dokładnie co 24h a nie
  • Odpowiedz
@hrumque:
Co do czasu wybudzenia to nie musi być dokładny. Spokojnie może być +-3 godziny.

praktycznie wszystkie te chińczyki za dolara będą dobre - wystarczy tylko się dobrać do pinu /enable

Chodziło mi o przetwornicę LDO do zasilenia
  • Odpowiedz
@BoKoR: Jak chcesz długo w uśpieniu czekać to raczej musisz zrezygnować z przetwornicy. Weź układ 3v (np. esp8266 albo lepiej esp32) i podłącz bezpośrednio do baterii litowej 3v (np. takiej pastylkowej). Te baterie mają bardzo mały prąd samorozładowania a esp32 działa jeszcze przy znacznie niższym napięciu więc baterię "wydoisz" do zera :) Tylko przy takiej "prawie rozładowanej" baterii dużego prądu nie pociągniesz, więc odpalenie wtedy wifi na esp32 zakończy się
  • Odpowiedz
@kwanty:
Tylko że ja potrzebuję sporej ilości wejść analogowych - a to dostarcza mi Arduino, bo ma ich 8. Do nich mam podłączone czujniki wilgotności.
No i co te 24h (+- 3h) chciałbym to wysyłać po wifi do raspberry (no i to mam zrobione).
Problem w tym, że to ma być praktycznie bezobsługowe i żeby nie ciągać kabli od zasilaczy to postanowiłem zasilić to z baterii. Ale przy przetwornicy która ciągnie 3mA
  • Odpowiedz
@BoKoR: esp32 może obsłużyć do 18 wejść analogowych, niektóre z nich mogą mieć programowo ustawione wzmacniacze żeby mierzyć na innych zakresach, od razu powiem że nie wiem jak to w praktyce działa

esp32 działa w zakresie napięć 2.3-3.6V więc łączysz 3 akumulatory NI-MH, najlepiej eneloop albo podobny (mają niskie samorozładowanie i działają bezproblemowo przy ujemnej temperaturze), po naładowaniu masz akurat 3.6V i możesz je rozładować do końca (wartało by mierzyć napięcie,
  • Odpowiedz
@kwanty:
Te esp32 chyba będzie bardzo dobrym lekiem na moje bolączki. Nie będę musiał się bawić w Arduino+Esp, tylko użyję jednego układu.
Do tego ma BLE, więc na upartego będę mógł i tutaj przyoszczędzić trochę prądu.
Dzięki za info. Zaraz poszukam na ali tego esp i sobie zamówię.
  • Odpowiedz
@BoKoR: Poeksperymentuj bo warto :) Jak będziesz szukał to znajdź coś co ma złącze dla anteny, ta wbudowana może mieć za mały uzysk jak planujesz umieścić sprzęt na zewnątrz (w jakieś puszcze zapewne). Jakieś pół roku temu kupiłem i zrobiłem kilka eksperymentów, całkiem spoko :) Nie obsłużysz BLE z poziomu Arduino, są jakieś poważne problemy może nigdy nie być dostępne. Tak samo stanów głębokiego uśpienia nie da się z Arudino
  • Odpowiedz