Wpis z mikrobloga

Otóż mam problem z wybraniem platformy. Walka jest pomiędzy ryzen 3 1300x vs i5 7400. W zestawach wychodzą podobne ceny. Jak wiadomo 1300x może się równać z i5 7400 dopiero po OC. Ale i tak intel lepiej wypada z fps i wydajnością. Co do OC, nigdy tego nie robiłem, myślicie że sobie poradzę z podstawową wiedza? Co brać? Przyszłość jaka oferują AMD czy i5 lepszą wydajność?

Zestaw i5 7400
http://www.morele.net/inventory/info/eRJMa1/

zestaw Ryzena 1300x
http://www.morele.net/inventory/info/Qu65MN/
#pcmasterrace #pc #ryzen #intel
  • 19
@dox1993 sprawdziles w instrukcji plyty glownej czy jest w stanie wykorzystac ta pamiec na 3000? Bo w ryzenach bywa roznie, podstawa to 2400. Jeden model pamieci pasuje, inny nie.
@majk3l: R3 1200 nie chce, bo wiem że 1300x starczy mi na 2-3 lata grania. Nie chce kupować 1200 a za rok wymieniać go. Co do Ramu, to co polecacie? Mniej Mhz? i taniej?
@dox1993: R3 1200 i 1300X to to samo, droższy ma wyższe taktowania, ale jak i tak będziesz podkręcał to różnicy nie ma żadnej.

Pamięci powinny pójść na 3000 ew. 2933, wiele tańszych, a nie wiele słabszych nie widzę (fakt RAM jest ostatnio drogi). Zostawiłbym te które masz, np. purepc poleca takie same, a to już coś znaczy.

Płykę wziąłbym coś ponad PC mate, która zawsze była budżetówką, np. B350 Bazooka albo
@krabat: Czyli co? w 1200 będzie taka sama wydajność jak w 1300x po OC, z tego co się orientuje to oba procesory można podkręcić. Skoro jest taka sytuacja to nie ma sensu brać droższego procesora tylko wsiąść tańszy i kręcić?

Ramy, właśnie współpracują losowo, jednemu wszystko działa drugiemu nie:P

Co do karty, ceną się nie sugeruj, mam ta wersję za 639 zł od nixago_pl.
@dox1993 Tak, możesz zerknąć na test na purepc.pl, po OC do tego samego poziomu to są te same procesory. Z OC sobie poradzisz, poradników w internecie jest sporo.

Co do płyty to cofam, nawet coś sobą prezentuje ten Pc mate tym razem.
@dox1993 Na nixago w podobnej cenie jest Palit KalmX, możesz dokupić do niego wentylator 120 mm i przykręcić dołączonymi do obudowy śrubami do radiatora karty i będziesz miał bardzo cichą i bardzo chłodną grafikę. Wentylator ogarnie płyta główna.

Nie gadam, że nie - ta mała karta też będzie działać, ale to wersja do chudych komputerków z bardzo oszczędnym chłodzeniem i mimo, że 1050 ti nie jest kartą gorącą, to możesz ten wentylatorek
@dox1993 Przy czym do Intela możesz łyknąć płytkę za niecałe 200 zł, tylko dwa banki pamięci, mniej złącz np. audio, a do AMD poniżej 300 ciężko zejść aby nie stracić opcji OC, ale płytka poza tym lepsza. Zresztą widzisz, że zestawy, które zaproponowałeś mają zbliżoną cenę.