Wpis z mikrobloga

Mircy z #programowanie #git
Szukam w miarę prostej, najlepiej graficznej, prezentacji nt. gita. Chciałbym wdrożyć go u siebie w organizacji, bo mam masę programistów bazodanowych, ale wszyscy robią sobie wersjonowanie u siebie na pulpicie. Klasyczny problem pojawia się, gdy dwóch programistów wdraża poprawki do jednego programu.

Chciałbym więc zaprezentować gita w 5 minut tak, żeby pokazać korzyści (historia zmian, różnice pomiędzy wersjami, kopie repo, scalanie, etc.) i sprawdzić, czy są chęci z ich strony.

Może być film na YT, może być PPT albo po prostu jakiś tekst na stronie. Ważne, żeby wytłumaczyć samą koncepcję, bez wchodzenia w szczegóły techniczne (to później).

Ktoś? Coś?
  • 11
  • Odpowiedz
@awakening88: To nie są stricte programiści - to raczej analitycy z umiejętnością pisania SQL/SAS 4GL. I tak - są. Powiedziałbym, że w większości takich organizacji-molochów o gicie co najwyżej słyszano.
  • Odpowiedz
@pitu120: Uproszczone CI już zrobię po swojej stronie. O tyle jest to proste, że nie ma tu żadnej kompilacji. Po prostu wypychasz pliki na serwer i użytkownicy końcowi widzą efekty od razu.
  • Odpowiedz
@antarct: masz rację, czas wykonania czegokolwiek jest zauważalny jednak jeśli chce się GUI do Gita to chyba oczywistym jest, że chodzi o prostotę w obsłudze i niski próg wejścia, a nie o wydajność. Ja się na taki układ godzę. Przy okazji, jesteś w stanie polecić coś lepszego w Twojej opinii? Może czas się przerzucić na nowe...
  • Odpowiedz
@SkorpionX nie jestem i dlatego walczę byśmy jednak submodułów nie mieli. Bo masz rację, jeśli chodzi o ułatwienie pracy czy nawet pomoc w zrozumieniu jak działa git, to nie ma lepszego narzędzia. Trochę próbowałem z Tortoise Git ale jednak jest dużo uboższy.
  • Odpowiedz