Wpis z mikrobloga

#bitcoin jeszcze w kwestii anonimowości. Zawołam #tor #inwestycje #narkotykizawszespoko #hacking do ankiety;

Czy oczekujesz prywatności w zakupie BTC, w sensie iż nie musisz podawać danych osobowych, ani email, ani nie pozostaje ślad w postaci adresu IP itd.

polecam zakup BTC jedynie do 100% legalnych celów w danej jurysdykcji oraz pełne płacenie wszelkich grabieży/danin zgodnie z swoją rezydencją podatkową, oczywiście :)

p.s. kwestia np "bo potem kupuję sobie zabawki erotyczne i się wstydzę" - to też prywatność zakupów - więc do tej kategorii z "używkami" można

Anonimowy zakup BTC

• Chętnie podam skan dowodu, email/IP 3.4% (3)
  • Chętnie podam dane osobowe, email/IP 1.1% (1)
  • Chętnie podam email/IP 6.7% (6)
  • Chcę prywatnie: aby nikt nie urkadł (inwestycja) 4.5% (4)
  • Chcę prywatnie: kwestie prawne/legalne/PIT/itd 10.1% (9)
  • Chcę prywatnie: bo potem kupuję używki 12.4% (11)
  • Chcę prywatnie: bo tak i już 42.7% (38)
  • Nie kupuję BTC w nabliższym czasie 19.1% (17)

Oddanych głosów: 89

• 12
@interface: Zgadza się, ale niebawem (mam nadzieję xd) mają być rozwiązania zwiększające prywatność. Oczywiście w teorii Bitcoin jest anonimowy, bo nie wiadomo, do kogo należy dany adres.
@zbinior: Na razie. Myślę, że Mimblewimble rozwiąże ten problem i jeśli się nie mylę - pomoże. W razie czego możesz założyć nowy adres i przelać tam pieniądze.
@zbinior: No ogólnie to tak. Chociaż pewnie u kogoś możesz kupić przez neta (lub zapracować) - Jednak mówię o ogólnych zasadach, żeby ktoś nie mógł w przyszłości wiedzieć o przelewach w sieci BTC (czyli jak w zcash - nie wiadomo kto, nie wiadomo do kogo, nie wiadomo ile)
@decentralizacja: ale to ciągle nie rozwiązuje problemu anonimowości - ktokolwiek od kogo kupiłeś bitki wie co z nimi zrobiłeś. Choć faktycznie prywatność to w jakiś sposób rozpoczyna.

@BishKopt: W sensie że Monero nie rozwiązuje? Rozwiązuje.

A co do zakupu, to raczej kasjer w sklepie nie będzie pamiętał każdej osoby, zresztą jedyne co wie to co najwyżej jak wygląda kupujący.