Wpis z mikrobloga

Mirki mam zadanie napisać program w języku c, który będzie odczytywał z pliku struktury i zapisywał je w tablicy. Nie wiem ile jest struktur w pliku i tu mój problem, bo nie wiem jak dużą alokować tablicę. Jak sprawdzić ilość struktur w pliku? Bo malloc(sizeof(struct struktura)) raczej nie wystarczy bo muszę przemnożyć razy ilość struktur chyba że coś źle rozumiem.
#programowanie
  • 7
  • Odpowiedz
@stefan1995: Najpierw sie dowiedz, jak dokladnie te struktury sa zapisane, bo sie mozesz dziwic odczytujac ich rozmiar. Skoro o takie podstawy pytasz, to pewnie nie wiesz, ze poczynajac od tego, ze wielkosc struktury w zaleznosci od parametrow kompilacji, jesli o to nie zadbasz moze sie roznic?
Dodatkowo tane w pliku moga byc zapisane inaczej - np roznica little/big endian? Mam nadzieje, ze zaczales od sprawdzenia tych informacji a'propos zapisanych danych?
  • Odpowiedz
@Kaczus2B: to zadanie z kolokwium otworzyć plik do odczytu, w którym są struktury w stylu książka autor itp. Zaalokować odpowiednią tablice i zapisać w niej struktury z pliku potem wyświetlić struktury według odpowiedniego warunku.
  • Odpowiedz