Wpis z mikrobloga

Szukam PC do biura dla ojca, czyli nic mocnego. Jedyne moje widzimisie to dysk ssd (system itp) + hdd (na jakieś zdjęcia), no i windows.

Znalazłem takie coś na morelach https://www.morele.net/inventory/info/O89yNc/ no ale później znalazłem na xkomie tańszego gotowca o wg mnie lepszych parametrach (np. więcej ram i większy hdd) https://www.x-kom.pl/p/359178-desktop-x-kom-picasso-op-500-g4560-8gb-128gb1tb-wx.html

Pytanie czy dobrze myśle i mogę się śmiało pchać w tego picasso na xkomie? Mógłbym jeszcze coś bardziej prostego i dokupić ssd, jednak ten zestaw wg mnie posłużyłby na lata?

#pcmasterrace #pc #cokupic
  • 7
@poh: Jeśli do biura Office + przeglądarka to ujdzie.

Wiadomo, że taniej wyjdzie składając samemu, no ale przy tym budżecie to nie są duże różnice.

Nie lubię polecać dwurdzeniowca do pracy biurowej, bo czasami więcej nawet więcej kart w przeglądarce może spowodować opóźnienia, ale do Ryzena trzeba by lekko dopłacić + zewnętrze GPU.
@poh:
10zł taniej jest mocniejszy Pentium G4600. Ewentualnie można też pójść w AMD A8 9600. Tańsze o 50zł od G4600 i ma 4 rdzenie i 4 wątki.
@Amasugiru: A właśnie A8 9600 by się tu nie nadawało? Bo w sumie to sam nie wiem, niedawno o nim usłyszałem i wygląda całkiem ciekawie i w testach wypada lepiej od Pentiuma.
@Amasugiru: no ale właśnie złożyłem prawie to samo, a wręcz gorzej, to jest drożej o prawie 200zł od gotowca. No i nie przesadzajmy z tym dwurdzeniowcem, w lapie mam i3-3110m i daje rade rade
@poh: Da radę taki komp spokojnie. Ja pracowałem na zestawie przez połowę gorszym pod Win 8.1 na nowszych MS Office i działał. Przeglądarka też dawała radę i jakieś tam inne pierdki biurowe. Ba, nawet w Hearthstone'a się i czasem przygrało na nim. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jest ok, chyba, że chcesz coś bardziej przyszłościowego i na lata, to tak jak pisze Amasugiru - spróbuj złożyć jakiś zestaw
@poh: Wszystko jest zależne. Dla niektórych to by Duron 700 albo Pentium 4 dawał radę. Co do składania to znaczy, że za coś przepłaciłeś. HDD jest na 5400 rpm, Zasilacz 300W, pamięci nieznanego producenta.
@Marqq: To jest APU bazujące na excavatorze. Też o nim pomyślałem, o wiele lepsza grafika (można nawet pograć w coś wymagającego na low) ale na pewno ma słabszy pojedynczy wątek. Ogólnie jest to opcja bardzo ciekawa