Przepis: Sporządź zalewę peklującą z 1 litra wody, ziół (Receptura Babci Leokadii), rozgniecionego czosnku oraz soli. W gotowej zalewie umieść szynkę i odczekaj dwa tygodnie.
Po upływie tego czasu szynkę wyjmij z zalewy, osusz, natnij w romb, po czym włóż w siatkę wędliniarską lub opleć sznurkiem wędliniarskim. W nacięciach umieść goździki, a całość natrzyj połową porcji wcześniej sporządzonej marynaty z miodu i musztardy. Tak przygotowaną szynkę umieść w rękawie do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika
Piecz w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę 40 minut. Następnie wyjmij szynkę z rękawa i ponownie włóż do piekarnika na około 20 minut. Później nacieraj ją co jakiś czas pozostałą częścią marynaty z miodu i musztardy, aż nabierze ładnej barwy. I gotowe.
@Browin: mimo wszystko ryzyko popsucia solanki przez bakterie zawarte w przyprawach jest spore. Pekluję kilka razy w roky, przed wędzeniem. Przyprawy i ziółka daję do parzenia. Miłego wieczoru ;-)
Składniki na 1,7 kg szynki:
- 1,7 kg szynki
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- goździki
Składniki na zalewę:
- 1 L wody
- 70 g soli
- mieszanka ziół Receptura Babci Leokadii (kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, goździki)
- 3 ząbki czosnku
Przepis:
Sporządź zalewę peklującą z 1 litra wody, ziół (Receptura Babci Leokadii), rozgniecionego czosnku oraz soli. W gotowej zalewie umieść szynkę i odczekaj dwa tygodnie.
Po upływie tego czasu szynkę wyjmij z zalewy, osusz, natnij w romb, po czym włóż w siatkę wędliniarską lub opleć sznurkiem wędliniarskim. W nacięciach umieść goździki, a całość natrzyj połową porcji wcześniej sporządzonej marynaty z miodu i musztardy. Tak przygotowaną szynkę umieść w rękawie do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika
Piecz w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę 40 minut. Następnie wyjmij szynkę z rękawa i ponownie włóż do piekarnika na około 20 minut. Później nacieraj ją co jakiś czas pozostałą częścią marynaty z miodu i musztardy, aż nabierze ładnej barwy. I gotowe.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #przepisy #wedlinydomowe #gotujzwykopem
1. Czy musi być sól peklowana czy może być zwykła ?
2. Te 2 tygodnie szynka musi leżeć w jakimś pojemniku czy jak to zrobić ?
1. Może być zwykła. Peklowana ma dosatek niktrytu, żeby mięsą nie było szare a czerwone.
2. W wiaderku najlepiej :)