Wpis z mikrobloga

#elektryka #elektryk #technikum. Hej Mirki, wypiłem kilka piwek więc przepraszam za składnię i ogólnie za błędy. W 2003 skończyłem technikum elektryczne, mam dyplom technika elektryka, nic z tym nie robiłem, nawet nie zrobiłem uprawnień SEPowskich, nigdy nie pracowałem w zawodzie, tak teraz widzę tyle tych ofert #zagranico typu #norwegia. Strasznie ciężko się doczytać co tak naprawdę trzeba, bo nasi rodacy na forach polonijnych to śmieszkowanie, przekręt i zawiść.
Podobno do norwegii trzeba na specjalny mail wysłać przetłumaczone: dyplom technika elektryka, uprawnienia SEP i potwierdzenie 2 lat pracy w zawodzie technik elektryk(nie jakiś elektromonter, czy innych układacz korytek i kabli na budowie) i wtedy odsyłają certyfikat umożliwiający pracę jako podstawowy elektryk. (w innej wersji jako pomocnik, układacz kabli). Tak pisze większość.
Niektórzy mówią o testach językowych, nie wiem, bo oni tam na forach po pół roku pobytu bełkoczą i piszą jakoś dziwnie i niespójnie. Nie wiem czy to od tych ryb z dioksynami, czy ze złośliwości.
Ktoś coś wie jak tam jest?
Wiecie może jak to wygląda w innych krajach typu #uk, #irlandia, #szwecja, #niderlandy ( #holandia ) I innych EU? Szczególnie chodzi mi o te cholerne dwa lata praktyki, bo angielski ogarniam ok z żyłką do terminów technicznych, egzamin SEP jakoś przemęczę, choć w szkole moim atutem była praktyka i zajęcia praktyczne. Marzy mi się uczciwa praca, na spokojnie i na legalu(płacąc podatki, robić na swoim bez januszowania, bo w elektrycy nie ma na to miejsca, szczególnie w drewnianych domkach). Dziękuję i Pozdrawiam
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W 2003 skończyłem technikum, nigdy nie pracowałem w zawodzie

@RoccoBaggins: To coś ty robił przez te 14 lat?
Jak dla mnie to rzucasz się od razu na głęboką wodę i do tego w obcym kraju.

Marzy mi się uczciwa praca, na spokojnie i
  • Odpowiedz
@RoccoBaggins: Wysyłasz wszystko do DSB, musisz mieć co najmniej 3 lata doświadczenia-świadectwa pracy i dyplomy i ŚK SEP przetłumaczone przysięgle. Nie musi akurat dokładnie być elektryk bo ja miałem monter urządzeń elektrycznych i automatyk a przeszło. Jeśli uznają musisz zrobić szkolenie NEK 400 odnawiane corocznie i szkolenie z pierwszej pomocy. Wtedy możesz już być elektrykiem, ale bez specjalnych szkoleń nie możesz i tak robić na własną rękę instalacji ani nic
  • Odpowiedz
To coś ty robił przez te 14 lat?

Jak dla mnie to rzucasz się od razu na głęboką wodę i do tego w obcym kraju.

@xtedek: byłem przegrywem, trochę robiłem(bo pracą tego #!$%@? bym nie nazwał) w polsce, trochę się #!$%@?łem u starych, trochę w UK siedziałem. Ogólnie to mam problemy zdrowotne(ale nie wykluczające z pracy elektryka, za to bardzo piętnujące w PL).
W UK sobie poradziłem, mimo że wcześniej
  • Odpowiedz
  • 0
@RoccoBaggins kurde tak szczerze to wiedza z technikum z późniejszą praktyką może nie mieć tak wiele wspólnego jak się wydaje. Lepiej chyba popytać kogoś kto jest w temacie co warto wiedzieć niż czytać książki :)
  • Odpowiedz