Wpis z mikrobloga

Ubuntu, Manjaro, Mint czy coś innego? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Generalnie to Windowsiarz here, ale mam też Debiana (którego nie chcę ze względu na wsparcie w internetach - praktycznie wszystko jest na Ubuntu/Mint, Arch/Manjaro i Fedorę, a z Debianem są problemy).

Basha ogarniam tylko podstawy, apt również.

#linux #linuxmint #mint #ubuntu #manjaro #archlinux
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KacasPiesel: jak "windowsiarz here" to nie brałbym nic opartego o archa, chyba, że lubisz mieć dosyć surowy system, gdzie dosłownie wszystko możesz sobie skonfigurować. Manjaro jest skonfigurowany ale to wciąż arch pod spodem. Na plus jest to, że można się dużo nauczyć.
  • Odpowiedz
@KacasPiesel: Debian to nie to samo, co Ubuntu. Kluczem do stabilności Debiana jest ogromny wybór oprogramowania w domyślnym repozytorium. W tej filozofii nigdy nie masz najnowszego oprogramowania, ale zawsze masz dogłębnie przetestowane i z poprawkami bezpieczeństwa. Nie użyjesz tu ppa, możesz użyć co najwyżej zewnętrznych repozytoriów, jednak kosztem akcentowanej przeze mnie stabilności.

Z kolei Ubuntu jest najbardziej przyjazne dla początkującego dzięki m.in. wspomnianemu askubuntu, gdzie znajdziesz innych borykających się z
  • Odpowiedz
  • 0
@r_sz01 raczej nie będę miał problemów z tymi błędami. Na co dzień korzystam z Opery Developer, a na telefonie gdzie to możliwe korzystam z wersji beta aplikacji. Kiedy jeszcze korzystałem z Cyanogenmoda, to nigdy nie miałem wersji stable. To raczej nie jest mi straszne :)
  • Odpowiedz
@KacasPiesel: Ja na Twoim miejscu wziąłbym Minta, wydania LTS i masz spokój. Jeżeli chodzi o Manjaro, fajna dystrybucja, ale miałem sytuację, że po jakiejś tam aktualizacji czegoś tam wylatywał w powietrze, a wtedy warto mieć opcykaną konsolę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz