Wpis z mikrobloga

Ten konflikt chyba nigdy nie przestanie zaskakiwać. W Idlib mają się odbyć demonstracje "domagające" się od HTS (Nusra) rozpoczęcia nowej ofensywy w celu przełamania oblężenia ISIS w dopiero co powstałym worku Uqayribat. Nie wiem jakie szanse na powodzenie, ale cel ofensywy z pewnością ciekawy i niespodziewany.

#syria #nusra
Pobierz 60groszyzawpis - Ten konflikt chyba nigdy nie przestanie zaskakiwać. W Idlib mają się...
źródło: comment_Hj17q46WRjscHQxHUpqlAmCRKAZb1iTj.jpg
  • 23
@60groszyzawpis: Ostatnio jak wstawiałem info o tym, że rebelsi szykują się do ofensywy to przeszło mi przez myśl, że HTS będzie chciał się przebić do tego worka. Jednak uznałem to wtedy za nieprawdopodobne, właśnie ze względu na brak poparcia społecznego, bo jakby nie patrzył to uśpione komórki IS działają w Idlib i bardzo często dokonują zamachów. Także jestem trochę w szoku, że oni jednak chcą ratowania IS. ( ͡° ͜
@60groszyzawpis: Pewnie tak, ale kurczę aż ciężko w to uwierzyć. Podobna akcja była chyba rok temu, że x bojowników IS przedarło się przez drogę i dołączyło do Nusry(jeszcze wtedy) i wtedy były ogromne protesty, że jak to Nusra ich przyjmuje. Tymczasem teraz HTS robi sobie "rescue mission", bo taka jest wola ludu Idlib. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡
@Sekk: Nie, w rejonie Huwaysis jest ISIS Hunters. a Tiger Forces jest w okolicach Al-Taybah. Podobnie jak Hezbollah,5 Korpus,Gwardia Republikańska, Liwa al Quds czy Qalamoun Shield które są w okolicach Al-Sukhnah. Oddziały Gwardii prują teraz po pustynnej drodze do Deir ez Zor.