Wpis z mikrobloga

Zaiste piekło zamarzło - Publicysta Sputnika oburzony skalą siania nienawiści do Polaków w rosyjskiej tv.

Nawet Polak Maciej Wiśniowski publikujący na Sputniku napisał list otwarty do prowadzacego jeden z prestiżowych programów (Maciejczuk twierdzi, że to najwyższa półka w rosyjskiej tv) i napisał, że jego treśc i zachowanie prowadzącego rozbudza nienawiść do Polaków i jeszcze takiej nie doświadczył pomimo spotkań z politykami w Rosji.
Polemizuje z tezą, że Polaków nie wcielano do niemieckich jednostek przymusowo tylko szli na ochotnika. Wisnowski zwraca uwage, że nikt nie polemizował z gościem, który nazwał dokumenty katyńskie fałszywką i zrzucił winę za zbrodnię ze strony radzieckiej (to znamienne, bo takie rzeczy się zdarzały już wcześniej, ale w topowych programach ktoś zawsze się z tymi bzdurami nie zgadzał tutaj nikt nie protestował).
Jest mowa o tym, że jeden z gości powiedział, że polska państwowość rozpoczeła się dopiero w 1918 i to nie wywołało reakcji. Nie wiem o który fragment chodzi musiałem go przeoczyć.

Oczywiscie Wiśniewski jak na publicystę rosyjskiego Sputnika złagodził swoja krytyke przyznając, że Polska prowadzi rusofobską politykę i skrytykował wypowiedzi o tym, że ZSRR miał udział w rozpoczeciu II wojny itp.

Chodzi o program, którego treśc w kilku zdaniach zasygnalizowałem w tym wpisie KLIK.

list otwarty po rosyjsku tutaj klik

Przetłumaczę tylko końcówkę:

"Krótko mówiąc, panie Sołowiew, byłem bardzo rozczarowany pańskim programem z 13 sierpnia. On z ciekawego, analitycznego, dynamicznego programu w tym dniu zamienił się w jakiś seans nienawiści i propagandowy młotek, którym bito po głowach widzów.

Niedawno brałem udział w posiedzeniu patriotycznego panelu partii "Jedna Rosja". Wsłuchałem się bardzo wiele krytycznych uwag, ale nie spotkałem się z tak wysokim poziomem nienawiści, jaki został przedstawiony w pańskim programie.

Wasze prawo rozpalać nienawiść do narodu polskiego. Ale myślę, że minie czas rusofobów takich, jak Kaczyński i polscy liberałowie, jak Tusk i jego ekipa. Dojdą do władzy ludzie, którzy będą prowadzić normalną politykę w stosunku do Rosji i Rosjan. Ale jeśli i wtedy będzie bardzo trudno pokonać przeszkody na drodze, będzie to pańska wina. I moja, oczywiście, może za mało się staram walczyć o prawdę, ale czasami brakuje sił."

Ciekawe czy ktoś inny w Polsce zwrócił uwage na ten program (mam na myśli media lub osoby publiczne). Trochę dziwne byłoby gdyby oburzył się tylko dziennikarz Sputnika.

profil Wiśniowskiego na portalu Sputnik klik

#ruskapropaganda #rosja #rosyjskiemediaopolsce
  • 6
@push3k-pro: Mysle, że mało kto tam łudzi się, że wygraja zmianowcy Piskorskiego.Ale dla Rosji przejecie władzy (nawet jako koalicjant) przez obóz antysystemowy zajety wgłównie ojenką z Zachodem i Brukselą daje pewne nadzieje na powstanie czegoś na kształt rzadu Orbana. Bo PiS na to Smoleńsk i przywyczajenia nie pozwalaja.
Pisałem kiedyś roosyjskim przyjecielu Mateusza Piskorskiego, który nadzieję dla Rosji widział we wzroscie znaczenia polskich narodowców. Z JKM też gośc się woził po
@szurszur: w takich chwilach żałuję, że nie znam rosyjskiego. Próbowałem obejrzeć kilka wskazanych przez Cieboe programów, jednak niezbyt dobrze ogląda się materiał, z któryego rozumiesz mniej niż połowę wypowiadanych kwestii. Może byłbyś tak dobry i do co bardziej interesujących (kontrowersyjnych?) programów zrobiłbyś napisy PL? (nawet stenogram wystarczy). Jest szansa, że kontrowersyjnymi rosyjskimi tezami zainteresowałoby się wiele osób (chyba miałbyś sporą widownię na YT).

Ciekawe czy ktoś inny w Polsce zwrócił uwage
@HaHard: No problem w tym, że ja niektórych wyrazów też nie znam (a niektórych nie potrafię napisac ze słuchu), więc napisów na duższą mete nie porobie. Jak robie streszczenie na wykop to po prostu w takim przypadku swoimi słowami opisuję co tam było powiedziane i wtedy brak zrozumienia jakiegoś wyrazu nie ma już wiekszego znaczenia. Przy napisach to trzeba już wiernie tłumaczyć.

Co do protestów to powinna być polemika dziennikarzy, historyków