Aktywne Wpisy
montezuma71 +21
To jest chyba najbardziej wstydliwy post w moim życiu.
Hej Mirki, chciałbym prosić was o pomoc. W życiu nie brałem nic za darmo, ale moja sytuacja jest obecnie beznadziejna. Mam 18 lat, tydzień temu wyprowadziłem się z patologicznego domu, gdzie moja matka i brat znęcali się nade mną. Całe życie musiałem mieszkać z alkoholikami, którzy skrzętnie niszczyli mi życie, ale ostatnia sytuacja przerosła wszystko - matka zniszczyła mi komputer bo wylałem na
Hej Mirki, chciałbym prosić was o pomoc. W życiu nie brałem nic za darmo, ale moja sytuacja jest obecnie beznadziejna. Mam 18 lat, tydzień temu wyprowadziłem się z patologicznego domu, gdzie moja matka i brat znęcali się nade mną. Całe życie musiałem mieszkać z alkoholikami, którzy skrzętnie niszczyli mi życie, ale ostatnia sytuacja przerosła wszystko - matka zniszczyła mi komputer bo wylałem na
HerlockSholmes +18
#bekazlewactwa
@ratunkowa-plyta-chodnikowa:
Nacjonalizm ponadto przedkłada interesy własnego narodu nad interesami innych narodów, zarówno wewnątrz kraju (mniejszości narodowe lub etniczne) jak i na zewnątrz (narody sąsiednie). Skrajną odmianą nacjonalizmu jest szowinizm.
Wg. mnie dalej pasuje.
@xertiz: To akurat wygląda na zdrowe podejście. Pytanie tylko jak interpretować ten fragment:
bo można na wiele sposobów.
I co w tym złego? W takim razie powinniśmy mieć żal do naszych wszystkich sąsiadów, a w szczególności Niemiec, że działają wyłącznie we własnym interesie.
Przykład Polski doskonale pokazuje że to brednie.
@ratunkowa-plyta-chodnikowa: Nie, to ty mylisz nacjonalizm z patriotyzmem. Szowinizm to nacjonalizm, jego bardziej radykalna forma.
@patatier: Sugerowanie, że inny Polak ma się tak do dowolnego innego człowieka tak, jak własne dziecko do obcego, o kude..
To kim jest i kim będzie moje dziecko trochę jednak zależy ode mnie, a na rodaków wpływ mam żaden.
Jakiś losowy Seba z Pcimia nie jest mi wcale bliższy od Hansa z Drezna. Szufladkuję ludzi
@Piromanx: niezwykle cenna uwaga ( ͡º ͜ʖ͡º)
@ArnoldLayne: fakt
@nieumiemtanczyc: miałeś coś wspólnego z ich osiągnięciami? Wiesz ja Ci przecież nie zabraniam się cieszyć ich zwycięstwem ale być z tego dumny to chyba przesada, nie?
Sądzę, że losowy Seba z Pcimia jednak jest Ci bliższy od losowego Hansa z Drezna. Polska jest dosyć homogeniczna, dlatego zapewne mówicie w tym samym języku, ponadto obowiązuje was to samo prawo. Dodając kolejne zmienne, przykładowo wykształcenie, okaże się, że chociażby zetknęliście się z tymi samymi dziełami kultury w szkole.
@vind: Idąc Twoim tokiem rozumowania, możemy dojść do wniosku, że komunizm to socjalizm, jego bardziej radykalna forma.
Zgadza się?
@Nagor: nic
Komentarz usunięty przez autora
@vind: XD Ty mylisz, polecam definicje Polskie.
I wam obu powiem więcej. Zgodnie z logiką nacjonalizmu - jak najlepiej dla narodu - to kiedy antagonizujesz inne narody czy chcesz z nimi walczyć, nie możesz być nacjonalistą. Bo źle dla swojego narodu życzysz takim działaniem. Wojna, tylko zrani naród, a antagonizacja prowadzi do niechęci innych, co prowadzi do braku np biznesu.
Nacjonalizm uważam za logiczny pogląd pod warunkiem, że w każdym calu jest zgodny ze swoimi założeniami.
Osobiście tą ideologie postrzegam tak: Jeśli jest prowadzona zgodnie z założeniami, to prawdopodobnie jest jedną z najlepszych na świecie, ale małe odstępstwo potrafi stworzyć ogromną katastrofę. Między innymi właśnie dlatego nacjonalizm ma