Wpis z mikrobloga

Nacjonalizm ponadto przedkłada interesy własnego narodu nad interesami innych narodów, (...) jak i na zewnątrz (narody sąsiednie)

@xertiz: To akurat wygląda na zdrowe podejście. Pytanie tylko jak interpretować ten fragment:

zarówno wewnątrz kraju (mniejszości narodowe lub etniczne)

bo można na wiele sposobów.
to źle, że matka najpierw dba o swoje dzieci a dopiero w dalszej kolejności o cudze

@patatier: Sugerowanie, że inny Polak ma się tak do dowolnego innego człowieka tak, jak własne dziecko do obcego, o kude..
To kim jest i kim będzie moje dziecko trochę jednak zależy ode mnie, a na rodaków wpływ mam żaden.
Jakiś losowy Seba z Pcimia nie jest mi wcale bliższy od Hansa z Drezna. Szufladkuję ludzi
@Tarec
Sądzę, że losowy Seba z Pcimia jednak jest Ci bliższy od losowego Hansa z Drezna. Polska jest dosyć homogeniczna, dlatego zapewne mówicie w tym samym języku, ponadto obowiązuje was to samo prawo. Dodając kolejne zmienne, przykładowo wykształcenie, okaże się, że chociażby zetknęliście się z tymi samymi dziełami kultury w szkole.
@xertiz: A gdyby Twój ojciec był np. jakimś strażakiem, który ocalił dziesiątki ludzi z pożarów i dostał różne medale za zasługi to nie mógłbyś być z niego dumny bo nie przyłożyłeś do tego ręki? słabe to jakieś ( ͡° ʖ̯ ͡°)
mylenie nacjonalizmu z szowinizmem

@ratunkowa-plyta-chodnikowa: Nie, to ty mylisz nacjonalizm z patriotyzmem. Szowinizm to nacjonalizm, jego bardziej radykalna forma.

+: Cepion, SkarykaturaIizowany_prestidigitator +20 innych

@vind: Idąc Twoim tokiem rozumowania, możemy dojść do wniosku, że komunizm to socjalizm, jego bardziej radykalna forma.

Zgadza się?
@mejd-in-czajna: Już odpowiedziałem na podobne zarzuty ( ͡º ͜ʖ͡º). Nie czytasz, Jeśli dla kogoś bycie gejem czy tam innym trans to powód do dumy to dziwne, bo to powinno być od niego niezależne. Skoro jest dumy, to chyba ze zmiany ale wtedy... ( ͡º ͜ʖ͡º)
@xertiz: Gdzie masz w nacjonalizmie by innych obrażać i wyzywać?
@vind: XD Ty mylisz, polecam definicje Polskie.
I wam obu powiem więcej. Zgodnie z logiką nacjonalizmu - jak najlepiej dla narodu - to kiedy antagonizujesz inne narody czy chcesz z nimi walczyć, nie możesz być nacjonalistą. Bo źle dla swojego narodu życzysz takim działaniem. Wojna, tylko zrani naród, a antagonizacja prowadzi do niechęci innych, co prowadzi do braku np biznesu.
@vind: Tzn może tak zabrzmiało, ale nie ( ͡° ͜ʖ ͡°) chodziło mi bardziej, że zgodnie z doktryną/ideą etc
Nacjonalizm uważam za logiczny pogląd pod warunkiem, że w każdym calu jest zgodny ze swoimi założeniami.
Osobiście tą ideologie postrzegam tak: Jeśli jest prowadzona zgodnie z założeniami, to prawdopodobnie jest jedną z najlepszych na świecie, ale małe odstępstwo potrafi stworzyć ogromną katastrofę. Między innymi właśnie dlatego nacjonalizm ma
@vind: Nie zgodzę się, że nie powinniśmy być dumni z osiągnięć naszych przodków, czy ogólnie ludzi, z którymi się utożsamiamy. Nacjonalizm nie polega również na nienawiści do innych narodów, a dbanie o interes swojego narodu.