Wpis z mikrobloga

Chciałbym sobie postawić Minta lub Ubuntu na stacjonarce obok windowsa, tak do internetu, pracy i nauki obsługi. Tyle, że uczulony jestem na ekran wybierania systemu przy starcie kompa - da się jakoś ustawić domyślnie jeden system, a drugi np. po przytrzymaniu klawisza jakiegoś? Ma ktoś takie rozwiazanie/pomysł?
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to ustawienie usb jako default w BIOSie i linux na pendrive na usb3 ale to będzie takie 2/10 rozwiązanie...
#ubuntu #mint #linux #komputery #informatyka #windows #pytaniedoeksperta
  • 7
@SciulanyLuftem: bardzo krótki czas na wybór + ukryte menu? Będziesz musiał np. przytrzymać strzałkę w dół, by Ci się menu GRUB-a pojawiło.
Albo jak masz UEFI, to ustaw linuksowy bootloader bez pytania i będziesz wybierał z UEFI co chcesz (wiele ma opcję, że po naciśnięciu jakiegoś przycisku wyświetla listę bootloaderów).
@GratisLPG @barteck aż takich rzeczy nie chcę się na nim uczyć. Ot chciałbym się pobawić systemem, spróbować na nim popracować(programowanie) , sprawdzić czy do czegoś poza grami potrzebna jest winda i zobaczyć, czy w przyszłości laptop za ~500zł pod linuxem miałby sens. Praca pod wirtualką nie ma sensu, co mi po tym że linux szybszy skoro wydajność i tak jest ograniczona.
@Althorion: jak się wciśnie strzałkę, to się zatrzymuje aż do