Wpis z mikrobloga

Mirki jak to jest z ogłoszeniami typu "Skupujemy każde auto"? Potrzebuje się pozbyć auta o wartości na oko ok 500-700zł. Nikt tego nie kupi by dalej tym jeździć, jako osoba prywatna. Mam pod nosem stację kasacji pojazdów i zastanawiam się jakie rozwiązanie będzie najkorzystniejsze. Nawet nie wiem czy w takiej stacji coś muszę płacić by wzięli trupa?
Pomyślałem właśnie o takich skupujących stare auta. Co robicz?
#samochody #motoryzacja
tomy86 - Mirki jak to jest z ogłoszeniami typu "Skupujemy każde auto"? Potrzebuje się...

źródło: comment_wQYqwKb8dTltaANVJWcGNpsNM02msIKK.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomy86: Złomowanie aut stało się takim biznesem, że jeszcze tobie zapłacą za taką opcję. Ogólnie oni mają tak wyliczone koszta, że nie stracisz na tym, a pozbędziesz się złomu, problemów i utrapienia. Nie zdziwiłbym się, gdyby mieli osobną szufladę na wnioski o wyrejestrowanie samochodu.
  • Odpowiedz
@tomy86 w to ze pójdą wyrejestrować bym nie wierzył. Miałem już przez to problemy. Polecam załatwić wszystko samemu ale za samo złomowanie powinni dać ci jakąś stówkę lub dwie.
  • Odpowiedz
@tomy86: na kasacji dostajesz kwitek z ktorym idziesz do wydzialu komunikacji wyrejestrowac auto. Do reki 500-600zl za autko od zlomiarza. Jesli auto jezdzi i nie jest obite smialo jedz do handlarza (czytaj komisy)tak samo dostaniesz 500 zl a on pusci januszowi za 1000
  • Odpowiedz
@Stragan: kolego za totalnego trupa minimum 500 zl ale auto ma byc w calosci a nie wybebeszone, nawet jezdzic nie musi, a jak dają mniej to znaczy ze ktos tu leci w huja. Dlatego w komisach / skupach dają 500 bo jak nie uda im sie pchnac dalej to oddaja na szrot i maja kase z powrotem. Edit : jestem w branzy samochodowej od 2012 r ;)
  • Odpowiedz
@Neodinni no to wychodzi że wszyscy lecą w c---a bo dzwoniłem ostatnio do kilku "skupów" i "złomowań" i żaden za sprawne auto z 96 nie zaproponował więcej niż 300 zł. A niektórzy jeszce mniej. Parę lat temu złomowałem jezdzacego Fiata Uno i dostałem 100 zł. Ciekawe kto by wolał płacić więcej niż musi. Jak ktoś nie jest rozeznany w cenach to dadzą stówę i tyle.
  • Odpowiedz
Peugeot 106 94r brak rozrusznika 500 zl
Ford mondeo 93r sprawny 600 zl
Daewoo lanos 99r po awarii rozrzadu 500 zl
Bmw 316i 98r sprawne 1000 zl

Nawet sama puszka bez niczego wazy ok 300 kg * 50 gr to masz juz 150 zl. Ale fakt ze szukaja jeleni, i jak ktos sie nie zna to pusci im za grosze
  • Odpowiedz
@Stragan: Nieźle cię w bambuko zrobili bo wtedy dostawali 500 zł z opłaty recyklingowej za skasowanie każdego trupa. Także wartość złoma dla nich to było 500 ziko + to co na złomie i częściach zarobili.
@Neodinni: Wiesz może czy dalej im płacą tą opłatę recyklingową, bo kiedyś zasłyszałem, że odkąd znieśli ją to skończyły się takie ceny za złomy.
  • Odpowiedz
Nie ma juz recyklingu kolego teraz to firmy dilujace pojazdami placa roczna skladke na stacje utylizacji pojazdow i są warianty do 1000 pojazdow rocznie i powyzej ale dokladnie ile wynosi kwota do zaplaty w przedziale do 1000 aut to powiem ci jak bede w biurze i zerkne do papierow
  • Odpowiedz
@tomy86: myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie zadzwonić do skupu i na zlomowiec i zapytać ile dają a nie pytać na wykopie. Profil tam gdzie dają więcej bardziej się opłaca
  • Odpowiedz