Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie jakiś czas temu zacząłem tworzyć apki w php, takie proste dla siebie. Pomyślałem, że może by tak ogarnąć porządnie jakiś framework i zacząć robić coś poważniejszego i kto wie może w przyszłości programista15k ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jako, że nie jestem jakoś na bieżąco w temacie ogólnie programowania to byłem bardzo zasmucony, jak usłyszałem, że #php to w zasadzie się kończy i przyszłość to #javascript Dlatego kieruję pytanie do Was! Jako doświadczeni programiści co mi radzicie. Fajnie jakby pod moim wpisem nawiązała się jakaś dyskusja. Czy warto brać się na poważnie za php czy sobie darować i wybrać javascript. Z góry dziękuję za każdy komentarz ;)
  • 12
@BoTakChce: Jak masz pytanie na poziomie PHP czy JS. To polecam żebyś najpierw się zastanowił w jaką działkę chcesz wejść, albo żebyś przejrzał sobie różne języki programowania i który się Tobie bardziej podoba.
@BoTakChce: to źle usłyszałeś, php bardzo dobrze się rozwija i nijak ku końcowi się nie zbliża, jak najbardziej bierz się na poważnie za php bo imho w najbliższych latach właśnie będzie coraz większy boom na php jak wyjdzie php 8 z jit
@stash: Nie ukrywam, że php bardzo mi przypasował, ale chciałbym się wziąć za coś z przyszłością jeśli chodzi o aplikacje sieciowe. Byłoby dobrze, żebym po osiągnięciu jakiegoś przyzwoitego poziomu/doświadczenia mógł dostać jakąś dobrą pracę.

@Jurigag: Czy wystarczy jak opanuję jeden framework czy musiałbym nauczyć się kilku? Jeśli tak, to który byś polecił i dlaczego?
mody na frameworki przychodzą i odchodzą. Naucz się po prostu programować i potem migracja na inny język czy frameworki to nic wielkiego.

@AmbaZjadla: Z jednej strony nic wielkiego, z drugiej trudno się przebić przez HR który wymaga X lat w danej technologii.