@Droidweb: nie wciśniesz tego, bo raz poluzowane będzie wypadało już zawsze:) Poza tym to rodzaj osłony (choć badziewnej), bez tego będzie wpadał syf do łożyska.
@brachistochrona: wciśnie bez problemu, jak ma oczkowy klucz, albo nasadówke to oprzeć brzegi i puknąć delikatnie w oś i ładnie osłona wyjdzie, dalej tylko pytanie czy chce się bawić dalej w zaginanie brzegu (ja tak raz robiłem) tak by znowu wchodziło na wcisk czy nie lepiej kupić całej osi która kosztuje od 8zł :) @Droidweb:
@Droidweb: sugerowałem tylko, że jeśli to się "zablokowało" na konusie to ładnie wyciśniesz jak oprzesz brzegi tej osłonki na czymś, tak by oś mogła spokojnie wyskoczyć, oczywiście do całej operacji musisz wykręcić nakrętki kontrujące oraz same konusy i wyciągnąć całą oś (nie pogub kulek). Jak już ściągniesz osłonkę to od wewnętrznego otworu ma takie zagięcie, które się czasem wyrabia, musisz je delikatnie czymś odgiąć (np. małymi szczypcami) do wewnątrz otworu tak
@Droidweb: ale serio, stan tego jest taki (patrząc po zdjęciu) że ja osobiście wolałbym kupić oś (bo tam będą nowe konusy) oraz dokładnie sprawdzić czy bieżnie są w dobrym stanie oraz czy kulki
jak kulki uszkodzone to trzeba kupić nowe, jak bieżnie mają wżery niewielkie to do uratowania pastą polerską i wiertarką ze szmatką
@SomeoneFromPoland: suport - to tam gdzie montujesz korby
@Droidweb:
jak kulki uszkodzone to trzeba kupić nowe, jak bieżnie mają wżery niewielkie to do uratowania pastą polerską i wiertarką ze szmatką