Wpis z mikrobloga

Piszę mały framework na własny użytek w #java do SQLite, coś na wzór EnityFramework z C#: jest klasa (tak zwany Model) na podstawie której chcę żeby generowała się SQL'owa tabela. Pobieram nazwy wszystkich zmiennych z klasy (getFields()), sprawdzam ich typy i generuję na podstawie tego instrukcję CREATE TABLE. To co udało mi się jeszcze osiągnąć to pobieranie danych z bazy i przypisywanie ich do odpowiednich zmiennych w klasie-modelu. Całość ma za zadanie umożliwić zarządzanie danymi z bazy danych jak by to była normalna klasa w javie.

Pojawił się jednak problem którego nie mogę rozwiązać: załóżmy że chcę teraz zrobić zapytanie WHERE, a więc wskazać tylko kilka zmiennych z klasy które będą pobrane z bazy. Czy jest jakikolwiek sposób aby przekazać tylko konkretne zmienne z klasy i potem pobrać ich nazwy?

Całość powinna działać tak:

MyDatabaseHelper db = new MyDatabaseHelper();
ModelClass mc = db.getDataWhere([tu w jakiś sposób chcę przekazać o które konkretnie zmienne z klasy ModelClass mi chodzi], [tu chcę przekazać jakie te zmienne powinny mieć wartości]);

#programowanie
  • 4
@piotrek-5: hmm... a nie ma czasem pełnoprawnych driverów JDBC dla SQLite? jeśli są drivery JDBC to i jakaś implementacja dialektów dla JPA/Hibernate też się znajdzie (kiedyś były jakieś problemy z JPA+SQLite ale nie śledzę sprawy, więc zakładam, że aktualnie może być z tym lepiej)... A to czego szukasz brzmi trochę jak SearchCriteria, właśnie z JPA.

Nie żebym zniechęcał do pogłębiania tematu na własną rękę, i rozwoju (siebie) przez rozwiązywanie napotkanych problemów...
@piotrek-5: ktoś już to zrobił, natrafił na podobne problemy a potem przez lata rozwijał swój pomysł. Dlaczego chcesz od nowa tworzyć koło? Rozwój polega na wykorzystywaniu rozwiązań i wiedzy innych.