Wpis z mikrobloga

Podłączyłem #raspberrypi do rutera i prawidłowo nadał mu adres IP - ale nie wyświetla stron. Z laptopa pinguje maline i wszystkie pakiety otrzymane. Próbuje się połączyć z rasberry po przez Putty i nic "conection refused". IP prawidłowe i port 22, gdzie jeszcze szukać rozwiązania. #elektronika #informatyka #arduino
  • 15
  • Odpowiedz
@kapelarz: W RPi domyślnie SSH jest wyłączone. RPi nie wyświetla żadnych stron do momentu gdy nie wgrasz serwera WWW i nie wrzucisz swojego kontentu. Maline trzeba domyślnie skonfigurować pod monitorem nim będzie "headless"
  • Odpowiedz
@kapelarz: Tak od jakiegoś czasu jest domyślnie wyłączone, ja praktycznie zawsze obsługuje RPI za pomocą SSH ( brak monitora z HDMI,a przejściówki słabo działają , chodź nie wszystkie) i też miałem problem z tym ale gdzieś znalazłem ze można to włączyć tworząc ten folder SSH na karcie :)
  • Odpowiedz
  • 3
@Virgo92
@Paatryk93
@gozwei
@dridex
Na karcie SD stworzyłem plik bez rozszerzenia o nazwie SSH. Po włączeniu maliny miałem komunikat o włączonym SSH i prośbie o zmianę domyślnego hasła. Połączyłem się przez Putty . Dzięki wielkie pomoc, teraz będę ustawiał WiFi i rozwiązywał problem braku internetu
  • Odpowiedz