Wpis z mikrobloga

#bielskobiala #slask
Planuję ostatnio przeprowadzkę z dala od dotychczasowego życia. Coraz częściej myślę o BB. Spędziłem tam miesiąc w wynajętym pokoju, głównie korzystając ze szlaków turystcznych, rzadziej z miasta. Jeszcze mi siedzi w głowie widok ze stoku Dębowiec. Mam kilka pytań do tubylców:
- Za co cenisz najbardziej to miasto.
- Czym sie wyróżnia na tle innych, w których byłeś.
- W jakim zawodzie pracujesz.
- Czy wg. Ciebie BB to dobre miejsce, by zacząć życie od początku.

Jestem instruktorem tenisa i pływania, oraz mogę pracować jako nauczyciel w szkole podstawowej. Mam spore doświadczenie w pracy w gastronomi. Z tego co się orientuję w tym mieście są warunki na rozwój w tych dziedzinach sportu. I ostatnie pytanie: Czy warto ryzykować?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fordanser: bielsko bardzo fajne miasto.
1. Rodzina, ludzie, okolica,
2. Nie takie duże, ale wystarczające miasto. Super ludzie, znajomi.
3. Konsultant SAP, na razie nie w BB :)
4. Tak.

Sportu tu sporo, ale jeszcze miejsce jest.
  • Odpowiedz
@Morigan: Aktualnie z Gorzowa Wlkp. Jestem z zachodniopomorskiego, też z kilatycznej miejscowości, ale do "siebie" nie wracam. W BB najbardziej mnie urzekła natura, miesiąc tam biegałem po różnych trasach. Centrum też mi się w miarę podobało. No i nocny widok z Dębowca, to najbardziej zapamiętałem.
  • Odpowiedz
@Fordanser: jeśli lubisz wędrówki po górach i podziwiać naturę, to Bielsko będzie idealne. Poza tym faktycznie bezrobocie jest tu małe, a miasto ciągle się rozwija. Jeśli chodzi o prace, to przejrzyj olx i pracuj.pl, może nawet daj własne ogłoszenie jako poszukujący - dzięki temu sprawdzisz czy jest zapotrzebowanie na osoby z twoim doświadczeniem. Sama przyjechałam tu z centrum Polski i nie żałuję:)
  • Odpowiedz
@Fordanser: polecam, ładne miasto, spokój a jednak nie zadupie. Blisko w góry, blisko nad wodę a praca zawszę jakaś się znajdzie a jeśli trzeba dojeżdżać to jest gdzie przynajmniej.
  • Odpowiedz
@Fordanser: może nie odpowiem Ci na pytania, ale znajomi są zawsze zachwyceni widokiem gór za oknem, ja cenię za góry i morze żywieckie, kulturowo mogło by się coś więcej dziać
  • Odpowiedz
@Fordanser:
1)Spokój, przyroda, blisko do Czech, na Słowację, do Austrii, do Włoch - do Czeskich/Słowackich autostrad połączonych z resztą Europy mam ~1h.
2)Bez własnego samochodu jest ciężko. Słaba komunikacja ale jednocześnie mała skala: po mieście wygodnie przemieszczać się pieszo/na rowerze(chociaż często jest pod górkę). Bardzo dużo dobrych i bardzo dobrych aut.
3)To skomplikowane;)
4)Tak ale rynek jest specyficzny i konkurencyjny. Bardzo niskie bezrobocie, awaryjną pracę przy maszynie dostaniesz od ręki, ale jeśli mówisz po Włosku/Portugalsku/Niemiecku dostaniesz pracę w księgowości;) IT też jakieś tam istnieje. Możesz nawet pracować jako kierowca testowy dla Fiata i Abarth:)
Ale żeby zarobić większe pieniądze musisz mieć
  • Odpowiedz
@Fordanser
Cenię Bielsko przede wszystkim za to jakie jest. A jest piękne i w pięknej okolicy. Nie przytłacza. Wszędzie blisko - w beskidy blisko, w tatry blisko(2.5h) nad jeziora blisko (międzybrodzkie, zywieckie, goczałkowickie). Do tego na dosyć małym obszarze dostępność usług, sklepów (liczne galerie - sfera, gemini, sarni stok), kina(w tym studyjne), teatr polski, teatr lalek, masa klimatycznych knjap i dobrych restauracji. Terenów zielonych nie będę Ci reklamował bo poznałeś. Do
  • Odpowiedz
@Fordanser to miasto jest super! Nie jest duze nie jest male, wszystko masz pod reka (sklepy, urzedy, galerie) Komunikacja miejska dobrze funkcjonuje poza tym mamy piekne widoki ;) i jedno z najmniejszych bezrobocie w kraju. Na start super, goraco polecam
  • Odpowiedz
@Fordanser: @Zielony34 ma sporo racji. Mieszkałem w Krakowie i Wrocławiu i najbardziej bijącą po oczach różnicą jest ilość młodych ludzi. Bielsko może nie jest geriatrią, ale też nie tętni życiem. Jedyną szansą dla regionu będzie wybudowanie szybkiej trasy na Śląsk i do Krakowa co jest w planach na najbliższe lata. Jeśli chodzi o samo miasto to Katowice oczywiście dają dużo więcej możliwości zmiany pracy, tutaj ludzie raczej trzymają się
  • Odpowiedz