Wpis z mikrobloga

Dzisiaj na autostradzie pękł mi przewód id chłodnicy. Samochody polo IV diesel 1.4 Zanim dojechałem na najbliższą stację, pomimo że zwolniłem do 80km/h to samochód bardzo się zagrzał, aż śmierdziało. Przewód wymieniony i 50km jeszcze przejechałem do celu bez problemu, ale mechanik który mi wymienił przewód nastraszył mnie że mogła mi pójść uszczelka pod głowicą.

Rzeczywiście mam się czym martwić?
#uszczelkapodglowica #polo #mechanikasamochodowa
  • 15
  • Odpowiedz
  • 0
@John_archer
@Bjorn_Skurvensen nie jestem za bardzo zorientowany, ale szybko wygooglałem, że objawami jest masło pod korkiem oleju i nierówna praca silnika,szczególnie na zimno. Na razie nic takiego nie zauważyłem. Oby nic nie było bo przejechałem tym samochodem 50k km i żądnych większych usterek w nim nie było.
  • Odpowiedz
@bodzi_dzwunik: z tym masłem to nie zawsze jest prawda, to zależy w którym miejscu przepali się uszczelka.
A czy uszczelka poszła do krainy wiecznych łowów zależy od tego ile jechałeś bez płynu i czy wyrzygało cały płyn naraz czy raczej leciał sobie ciurkiem i jeszcze trochę go było zanim wyleciał.
Bez płynu silnik momentalnie się nagrzewa do kilkuset stopni i żaden wiatrak nie pomoże, bo wiatrak chłodzi chłodnicę, a nie silnik.
GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni - @bodzi_dzwunik: z tym masłem to nie zawsze jest...

źródło: comment_XCzQXPYeGcCbtY5i3GXpZpG1YUKonVIL.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Vein pewnie to był błąd, ale wolałem nie zatrzymywać się na tym wąskim poboczu przy autostradzie i ryzykować zgarnięcie przez jakąś ciężarówkę. W pracy za dużo widziałem ludzi którzy umierają przez głupi wypadek komunikacyjny i jestem trochę przewrażliwiony.
  • Odpowiedz
  • 0
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni ogólnie to trochę się wygrzał silnik. Zapikała mi kontrolka od płynu, ale bardzo się nie zmartwiłem bo jakiś miesiąc wcześniej też się zaswieciła i po dolaniu płynu było ok i to właśnie na miesiąc. Jak zapikała mi Wczoraj to sobie pomyślałem że gdzieś musi być mała nieszczelność i trochę płynu traci. Ogólnie nie znam się na mechanice, więc wydało mi się to możliwe. Temperatura była w normie, więc jadę dalej. Po
  • Odpowiedz
@bodzi_dzwunik:

No jak dojechałem na miejsce to okazało się że leje się ciurkiem

Czyli płyn jeszcze był, nie jest tak źle na 5 km jazdy. Dobrze, że to diesel, nie nagrzewa się tak szybko jak benzyna. Mi kiedyś wywaliło cały płyn w ciągu sekund. Mechanicy po wymianie chłodnicy nie założyli obejmy na dolnym wężu :/ Na szczęście po kilkuset metrach się zatrzymałem i poskładałem wszystko do kupy.

Co to za autostrada
  • Odpowiedz
  • 0
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni pas był bo to A1 między łodzią a piotrkowem trybunalskim. Ale ja raz na pasie awaryjnym wymieniłem koło i troche się strachu najadlem jak mi auto na lewarku kiwało się jak ciężarówki mnie mijały. Stwierdziłem, że jakoś może te 5km do zjazdu dojadę i będę obserwował temperaturę.
Dzisiaj odpaliłem zimny samochodów i przejechałem się kawałek. Chyba wszystko ok. Może mi się udało.
  • Odpowiedz