Aktywne Wpisy
mamracjewieszotym +112
#olimpiada #igrzyska #religia #woke #neuropa #wojna #kryzyswartosci #smutek #francja #paryz2024 #bekazlewactwa Dajemy sobie chodzić po głowach. My - chrześcijanie. Smutne. Zapominamy, że Europa powstała i była silna dzięki tym fundamentom. Ja mogę z tym walczyć ale dzisiejsi ludzie już nie. Dlatego do nich nie pasuję, do tego clown world. Niechybnie
Hogataa26 +6
#paryz2024
Bawi jak się niektórzy zesrali o rzekomą Ostatnia Wieczerza i te śmieszne komentarze, że chlip chlip obraża chrześcijaństwa i brak szacunku, a przecież jak LGBT się szkaluje, to od razu płaczą i jest wielki problem xD
Tylko wiecie wykopki, LGBT jest notorycznie od wielu lat obrażane i szkalowane przez skrajnych prawych chrześcijan . W internecie, w życiu normalnym, w kościele, w tv, nawet pan prezydent potrafił publicznie to zrobic.
Bawi jak się niektórzy zesrali o rzekomą Ostatnia Wieczerza i te śmieszne komentarze, że chlip chlip obraża chrześcijaństwa i brak szacunku, a przecież jak LGBT się szkaluje, to od razu płaczą i jest wielki problem xD
Tylko wiecie wykopki, LGBT jest notorycznie od wielu lat obrażane i szkalowane przez skrajnych prawych chrześcijan . W internecie, w życiu normalnym, w kościele, w tv, nawet pan prezydent potrafił publicznie to zrobic.
- gender: bo ojciec kupował swojej córce LEGO Technic, a syna posłał na balet
- homoseksualizm: bo w TV pokazali film z dwoma kobietami mieszkającymi razem, a kilka razy w TV pokazali paradę
- in vitro: bo teraz brat ma siostrę
- antykoncepcja: bo rodzice nie mogliby zapewnić godnego życia szóstce swoich dzieci
- itd
Ale za to spotkałem wiele rodzin rozbitych i rozbijanych przez:
- alkohol
Dlaczego Kościół Katolicki, biskupi, media katolickie skupiają się tylko i wyłącznie na tych pierwszych "problemach"?
Dlaczego problem alkoholizmu jest tak marginalizowany? Nawet niektórzy księża mają problem z alkoholizmem.
Cisza, problem nie istnieje. Od czasu do czasu gdzieś tam coś się przewinie, ale to za mało. Nawet jakby uznać, że pierwsze "problemy" są rzeczywiście problemami wielkiej wagi, to i tak dotyczą one tylko jakiejś małej mniejszości.
A alkoholizm? Codziennie widzę naprutych facetów, którzy mają żony i dzieci - nie wiem czy wracają do domów. Nie wiem czy chciałbym aby wracali...
#bekazprawakow #religia i troszkę #bekazkatoli (szczególnie chodzi o duchownych)
To Twoja wizja świata, że tak nie może być.
@torunskizlodziej: To masz słabą metodę pomiarową. Pokaż gdzie pochwaliłem Rydzyka za tę wypowiedź.
@dolus_deliberatus: najpierw pokaż gdzie napisałem, że pochwaliłeś, żałosny manipulatorze.
Bo nie o tym jest dyskusja.
@
Z moich osobistych doświadczeń wynika, że postawa jaką prezentuje @dolus_deliberatus jest powszechna wśród katolików. Jesteście niby normalnymi ludźmi, ale gdy tylko dyskusja ociera się o religię, kościół i niewygodne dla obu tematy, stajecie się hipokrytami, a
1) Nie widzisz problemów wymienionych u góry, ponieważ skala jest inna niż użytkowników alkoholu. (Jak sam mówisz dotyczą mniejszości) A poza tym wymienione wyżej zagadnienia społeczne rodzą inne problemy niż rozbicie rodziny.
2) Problem alkoholizmu jest marginesowany... #!$%@? że przy zdecydowanie większości parafii funkcjonuje AA lub koło wsparcia. Nie mówiąc już o działaniach np Caritasu czy innych organizacji prowadzonych przez duchownych (np TPPU). Celowo pomijam same kazania które
@Heibonna: ja widzę biskupów w mediach (też tych katolickich), ich protesty, listy. Dobrze że podrzuciliście info na temat tego, jak to wygląda w strukturach kościelnych, fajne uzupełnienie tematu, o to chodzi.
Jednak nadal zadziwia mnie to faworyzowanie pewnych tematów, które nawet dla katolika są takie marginalne.
Przecież alkoholizm jest dużo szkodliwszy niż antykoncepcja,
Konferencja Episkopatu Polski, Marzec 2017
@Racjonalnie: Musisz przyjrzeć się temu bliżej, to dostrzeżesz negatywne skutki. One nie są widoczne na pierwszy rzut oka, dlatego właśnie kwestia moralności nie powinna być pozostawiona woli większości. Z powyższych powodów wiele rodzin nie tylko może się rozpaść, ale nawet nigdy nie powstać.
Bo jak tak czytam Wasza dyskusje, to on po prostu stara Ci sie wytlumaczyc, ze dzialania Rydzyka nie sa dzialaniami oficjalnymi Kosciola i za takowe nie moga byc uznawane.
to, ze niestety ma spore grono odbiorcow, to temat do innej dyskusji ;>
@agaja: A co do tego zagadnienia to nieprawda. Widziałem wiele razy reakcje zwierzchnictwa kościelnego gdy jakiś ksiądz wypowiadał się niezgodnie z "linią programową partii". Czasem bardzo zdecydowane reakcje z zawieszeniem włącznie. Brak reakcji oznacza akceptację i milczącą zgodę.
@Racjonalnie: pewnie dlatego w zasadzie przy każdej parafii funkcjonuje grupa wsparcia i klub AA