Wpis z mikrobloga

@rzydoMasonerya: W koncu tak. Tylko po 3h moczenia to ją gotuj na małym ogniu bo jak walniesz na duzy to z wierzchu Ci sie rozgotuje a w srodku bedzie surowa. Tyle, że "dłużej gotować" to tak pewnie z 2h bedziesz musial ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@rzydoMasonerya: wcale nie trzeba moczyc fasoli. Ja gotuje fasole bez namaczania 1,5-2h i tylko co pół godziny dolewam do niej szklanke zimnej wody. Jakaś stara babcia w internetach mówiła, że takie właśnie gotowanie zmniejsza wzdęcia po fasoli. I chociaż internetom wierzę średnio to starym babciom już tak i teraz gotuje fasolę tylko w taki sposób
  • Odpowiedz
@rzydoMasonerya: ta babcia tłumaczyła to tak, że jak się moczy fasole to ona juz wtedy zaczyna fermentowac a wzdęcia są właśnie od fermentacji. Nie wiem ile w tym prawdy ale moj sposób jest o tyle lepszy, ze jak mam ochotę na fasole to wystarczą max 2h a nie 12h moczenia +godzina gotowania :D
  • Odpowiedz