Wpis z mikrobloga

Zgadnijcie o ile podrożał hosting na mintshost.pl w stosunku do grudnia 2016?

Long story short:
1. Miałem sobie VPSa, dokłądnych parametrów nie pamiętam, ale napewno mial 3Gb ramu
2. Płaciłem za niego 150 zł za rok
3. Stwierdziłem ze szkoda kasy, i tak go nie uzywam, jak bede potrzebował to se wystawie maszyne na AWSie
4 Usługa wygasła z grudniu 2016
5. Pół roku później: głupi pomysł, AWS/GCloud jest drogi.
6. Wchodze na minthost, a tutaj server z 2Gb ramu kosztuje ... 500zł rocznie.

I tutaj pytanie: Można gdzieś dostać sensowną maszynę(te 2Gb ramu minimum) za rozsądne pieniądze(200zł/rok) ?

#programowanie #serwery I zawołam jeszcze @imlmpe bo coś czuje że jest zorientowany :)
  • 16
@Krever Jeśli się zdecydujesz na rocznego OpenVZ to mogę Ci go dać za połowę ceny, a po roku obejmą Cię nasze programy lojalnościowe ;)
@Krever: Też miałem w mintshost vpsa za 150 zł rocznie, którego praktycznie nie używałem, czasem w ramach nauki coś się pobawiłem. Właśnie przyszło mi przedłużenie również za 150 zł, podczas gdy za nowego vpsa winszują sobie już blisko 300zł.
No i nawet nie wiedziałem, że vps którego używałem miał tylko 1 gb RAM, chociaż ze dwa lata temu też kupowałem i przedłużałem 3GB :/ Kurde, albo mnie o tej kastracji nie
@webh Tak z ciekawości zapytam, za ile VPS - min. 4 GB ramu, 3 rdzenie, min 250GB ssd, da do zarządzania, openvz - za ile teraz a za ile potem przedłużenie?
@lu43n: Do mojego musiałbyś dorzucić pewnie z 150 za DA, o ile sie da, 5zł za każde 10GB(domyslnie jest 40). Więc 367+150+120~=640zł base price. Na start 50% rabatu, za przedłużeżnie chyba 30%. Więc wyszło 320/450zł, ale poczekajmy na oficjalną odpowiedź :)

Btw. co można robić za pomocą DA? Bo nigdy nie używałem a widze ze zawsze troche kosztuje, więc musi być przydatny.
@Krever: z 30% sie trochę rozpędziłeś, za drugi rok wyjdzie nieco więcej, ale przy nietypowych zamówieniach zawsze indywidualne oferty proponujemy :-)
@lu43n: napisz na info@webh.pl że chciałbyś taki a taki serwer i że zostałeś o to poproszony na wykopie - coś poczarujemy :-)
@Krever: jeśli chodzi o panele to akurat DA jest chyba najpopularniejszy płatny w Polsce, ale są też bezpłatne panele o podobnych funkcjonalnościach :-)