Wpis z mikrobloga

@johnmorra: Do najważniejszych składników bioaktywnych w naparze yerba mate należą:
Ksantyny - kofeina, teobromina oraz (w niewielkich ilościach) teofilina odpowiedzialne m.in. za właściwości pobudzające, wspomaganie pracy umysłowej;
Polifenole - główna grupa związków odpowiedzialnych za właściwości antyoksydacyjne, a więc antyrakowe i przeciwmutagenne ostrokrzewu paragwajskiego;
Saponiny - wywołujące specyficzny, gorzki smak yerba mate oraz powstawanie charakterystycznej pianki na powierzchni naparu. Mają właściwości przeciwzapalne i wpływają pozytywnie na metabolizm cholesterolu;
Makroelementy - magnez, potas,
  • Odpowiedz
Ogólnie to dziwny smak yerba ma - oczywiście według mnie. Mimo tego, iż w smaku jest dziwna to jednak jakoś chciało się dalej pić ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po wypiciu około połowy kubka jakoś pojawił się taki posmak goryczy. Podczas picia też nieprzyjemne było jak jakieś pyłki wpływały wraz z napojem do ust.
  • Odpowiedz
@baldi: Co chcesz od Amandy? Amanda con hierbas jest jedną z moich ulubionych, jakie piłam. Subtelny i szlachetny smak, wyczuwalne nuty lipy.
@itec: posmak goryczy pochodzi z aromatu pomarańczy. Dotyczy prawie każdej yerby o smaku pomarańczy, niezależnie od producenta.
  • Odpowiedz