Ciekawostka z mojej małej ojczyzny. Pozostałością po niegdyś licznej gminie żydowskiej w Krośniewicach jest budynek synagogi. W trakcie II wojny światowej budynek został zaadaptowany na potrzeby kina... I w takiej formie funkcjonował długo po wojnie. Pamiętam, że byłem w nim jeszcze na premierze "Uciekających Kurczaków" oraz na "W pustyni i w puszczy". Aktualnie lokal należy do prywatnego właściciela - mieści się w nim zakład pogrzebowy.
@Obserwator_z_ramienia_ONZ: Z tego co pamiętam, to też mieliście liczną gminę. Nie pamiętam niestety cyfr, a nie chcę podawać nieprawdziwych danych. Musiałbym zerknąć do licencjatu.
@patrykmajster: tak, mieliśmy też getto przez jakiś czas, potem chyba tych Żydów zabrano do Łodzi. W mieście były różne napływy ludności. Stacjnoowały wojska carskie, potem ich cerkiew przebudowano na kościół garnizonowy, bo nasze wojsko przejęło garnizon po Rosjanach. Teraz jednostki nie ma już, został tylko jeden budynek w którym szkoli się polskich szpiegów, mówię serio :)
@Obserwator_z_ramienia_ONZ: W Krośniewicach też był getto. Przejściowe, ale było. Zorganizowano je na terenach przyległych do ul. Kutnowskiej, przy której mieściła się znaczna część zabudowy gminy. Z Krośniewic więźniów przetransportowano do Chełmna oraz Treblinki.
@patrykmajster: Ja miałam w synagodze imprezę połówkową w liceum. Byłam tam też na paru koncertach hiphopowych. Świadomość, że w moim mieście przed wojną ponad połowa mieszkańców była pochodzenia żydowskiego, podczas gdy teraz wszyscy udają, że to nieprawda, jest dosyć przerażające.
Czy jeżeli mam 35 lat to w razie w jest szansa na to że powołają mnie do wojska? Jak jestem mgr inż to idę na szeregowego lumpa czy coś więcej na start? Pytam bo nie wiem kiedy #!$%@? do Chorwacji.
Dokąd się bezpiecznie spieprza w razie W? Tajlandia? Tanio, ekstradycji chyba nie zastosują przy powszechnym poborze. Stosunkowo bezpiecznie. Jakieś pomysły? Propozycje?
Aktualnie lokal należy do prywatnego właściciela - mieści się w nim zakład pogrzebowy.
Więcej informacji TUTAJ.
#dzienzydowski #judaica #synagoga #krosniewice
Komentarz usunięty przez autora
@patrykmajster a u mnie sklep z chemia i artykułami biurowymi i nie wiem czym jeszcze