Wpis z mikrobloga

sRIS odfermentował mi z 26 do 11 blg, temperatura otoczenie 15 C w środku 16-17 C, potrzymam jeszcze tydzień na burzliwej. Pytanie czy jeśli pozostanie na tym poziomie to czy dostatecznie odfermentował? Aha drożdze to S-04
#piwowarstwo
  • 14
  • Odpowiedz
@Gronie: średnio, to są drożdże dolnej fermentacji - więc w efekcie uzyskasz portera bałtyckiego a nie RISa. plus potrzebowałbyś gęstwy, bo na jednej saszetce nie uciągniesz. ale ja tylko teoretyzuje, piłem zajebistego RISa robionego na gozdawie więc generalnie jak jesteś odważny to śmiało xD
  • Odpowiedz
@Alien_Neila: m27 są do belgów, wb06 do pszeniczniaków. m79 nie testowałem, ale z opisu wynika że podbijają chmielowość a nie uwypuklają słodowości - czyli nie pasują. z tego co widzę w opisach zaś to M42 jest szczepem którego szukasz. proponuję rozbujać saszetkę na jakimś stoucie/aipie, a potem zapodać risiątku
  • Odpowiedz