Wpis z mikrobloga

@alex-fortune: No ale zaraz neuropki po każdym zamachu gadają, że to nie ma związku z religią, bo są kraje muzułmańskie bez zamachów. Zawsze pytam o przykład i często pada Indonezja. Iheheh.
  • Odpowiedz
@lavinka: "Nie ma związku z religią" jest trochę na wyrost. Religia to tylko dobre narzędzie manipulacji, pretekst. Kiedyś mieliśmy chrześcijaństwo, teraz mamy islam, za parę(set) lat pewno coś innego jeszcze wyjdzie. Każdy powód jest dobry by walczyć o władzę i wpływy ( no chyba nikt nie wierzy, że szanowny Pan Kalif xD daje minimum walenia o religię? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@alex-fortune: Nie ma związku bezpośredniego. To znaczy religia jest, hm, narzędziem. Chrześcijaństwo w pierwotnej formie nie różniło się wg dzisiejszych kryteriów niczym od obecnego islamu typu talibskiego. Dlatego nie ma co porównywać przeszłości do teraźniejszości. Dziś religia muzułmańska jest doskonałym narzędziem do tworzenia społeczeństwa rządzonego w sposób totalitarny. Kiedyś było nim chrześcijaństwo, ale wskutek wielu reform i morza rozlanej krwi - wygrał nareszcie zdrowy rozsądek.

Drażni mnie wpychanie każdego niechętnego
  • Odpowiedz
. Dziś religia muzułmańska jest doskonałym narzędziem do tworzenia społeczeństwa rządzonego w sposób totalitarny. Kiedyś było nim chrześcijaństwo, ale wskutek wielu reform i morza rozlanej krwi - wygrał nareszcie zdrowy rozsądek.

@lavinka: Dokładnie, a teraz ten sam proces przechodzi przez islam i mam takie podejrzenie, że właśnie dlatego stawia się na integrację - w dzisiejszym zglobalizowanym świecie, bardzo łatwo jest wciągnąć kogoś w wir zwykłego zachodniego życia. Ludzie już nie patrzą za bożkami, liczy się kariera, rodzina, tego typu sprawy..

Problem z tym jest taki, że czasami ( a może nawet często? ) za przeproszeniem, c---a z tego wychodzi. W sensie - masz drugie pokolenie imigrantów, którzy są nadal łatwym celem do rekrutacji. Prawdopodobnie tak było z tym dzieciakiem z
  • Odpowiedz
@alex-fortune: Kiedy pojawiają się tego typu problemy, należy zwalczać przyczynę, a nie skutek. Obecnie mamy klasyczny przykład zwalczania uzależnień od narkotyków za pomocą nękania narkomanów i udawanie, że przemysł narkotyczny nie istnieje, bo jeszcze państwo importujące n-------i się obrazi. A w ogóle kto śmie krytykować kokainę, w małych dawkach nie szkodzi. ;)
  • Odpowiedz
@lavinka: Spróbuj odnieść się do tego co napisałem ;)

A co do zwalczania przyczyn - jak najbardziej. Tylko, że Islam to nie przyczyna. Tak jak chrześcijaństwo nie było nigdy przyczyną krucjat ( chyba, że chcesz mi powiedzieć, że Bóg faktycznie kazał najechać kraje ościenne ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). To tylko dobry powód, by cwaniaki, którzy są u władzy mogli manipulować masami, w tym takimi ludźmi
  • Odpowiedz
@alex-fortune: A po co ma się odnosić, skoro oczywiste rzeczy piszesz, tylko one nie dają odpowiedzi na to, jak rozwiązać problem, bo tego, że masa krytyczna imigrantów w Europie została przekroczona, nie trzeba pisać. Skoro nasilają się radykalne poglądy, to znak, że jest źle. Dalej będzie jeszcze gorzej, patrz rozkwit antysemityzmu pod koniec XIX wieku, który doprowadził do tragedii 50 lat później.
  • Odpowiedz
@lavinka: Jak ktoś napisał, to problem nierozwiązywalny do końca, ale możliwy do ograniczenia przez panowanie nad dobrobytem dużej ilości populacji i niedopuszczenie do rozwoju radykalnych komórek. ;)
  • Odpowiedz
@alex-fortune: Myślę, że pomogłoby nieprowadzenie wojen przez obce mocarstwa na terenie innych krajów. I walka o ich dobro narodowe (vide zapomniana wojna w Kuwejcie czy akcja z Irakiem). Sporo dzisiejszych terrorystów wyszkolili Amerykanie podczas wojen z Rosją. A teraz zbiera plon Europa. Myślę, że dlatego najwięcej zamachów jest we Francji, Niemczech, Belgii i UK. Kojarzą się na wschodzie z najeźdźcami, którzy strzelali do wiosek z dziećmi, wmawiając opinii publicznej, że
  • Odpowiedz