Aktywne Wpisy

CipakKrulRzycia +62
źródło: 1000000462
Pobierz
codziennaKasia +29
Ceny starych domów w miastach wojewódzkich zwariowały kompletnie.
Sam mieszkam na zadupiu w nowym domu. Dzięki pracy zdalnej mogę sobie na to pozwolić (żona też częściowo zdalnie).
Ale coraz częściej spoglądam tęsknym wzrokiem za tymi osiedlami domków gdzieś na obrzeżach wojewódzkich z szybkim dojazdem do korpo mordorów, przedszkoli, sklepów, z całą tą infrastrukturą, cywilizacją. Też głównie ze względu na dzieci.
I
Sam mieszkam na zadupiu w nowym domu. Dzięki pracy zdalnej mogę sobie na to pozwolić (żona też częściowo zdalnie).
Ale coraz częściej spoglądam tęsknym wzrokiem za tymi osiedlami domków gdzieś na obrzeżach wojewódzkich z szybkim dojazdem do korpo mordorów, przedszkoli, sklepów, z całą tą infrastrukturą, cywilizacją. Też głównie ze względu na dzieci.
I
źródło: image
Pobierz

Chcę zrobić aplikację w ramach nauki, która będzie się łączyła z jakąś stroną (np. z ofertami hoteli), wyszukiwała atrakcyjne oferty w danych datach. Zrobiłem sobie to w #selenium (taki bot, który skanuje podane Państwa i znajduje najtańsze oferty w danych datach, zapisuje je do listy).
Chciałbym zrobić teraz stronę w Django, która by zawierała formularz i działała na tej samej zasadzie. Możecie mnie naprowadzić jak to najlepiej zrobić? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jako pierwszy krok spróbowałbym zintegrować się z istniejącym API - wydaje się to najprostsze na start. Drugim krokiem będzie "scraping" za pomocą requests / scrapy lub innych rozwiązań i wrzucanie tych danych do bazy danych.
1. Tworzysz model
2. Zbierasz dane z dostępnego/dostępnych API
3. Wchodzisz na poziom wyżej i zbierasz danych przez parsowanie strony.
-> Selenium skanuje booking.com szukając najtańszych hoteli (co 15min), które umieszcza w bazie
-> Django pobiera dane z bazy i generuje raporty
-> Wszystko to umieszczone jest w chmurze (AWS).
Niestety booking nie ma dostępnego api :(
Czy mój pomysł jest w ogóle poprawny? Selenium może służyć do takich operacji? Jest to jakieś wyjście?
@mariusz-laszczka:
Do rozwijania tego nie potrzebujesz AWS. Na start lepiej kupić VPS na
Celowałbym w standardowe biblioteki pythonowe: urlib (z python) lub requests + lxml / beautifulsoup lub alternatywnie dla selenium np. mechanize
Komentarz usunięty przez autora