Wpis z mikrobloga

Mirki obeznane w świecie mikrokontrolerów i sterowników plc. Chciałbym stworzyć układ z czujnikiem ciśnienia (gaz), timerem i dwoma zaworami do otwarcia powietrza. Wszystko miałoby działać w taki sposób, że:
zawór 1 otwiera dopływ powietrza do cylindra pneumatycznego (który się przesuwa), po pokonaniu 10cm przez tłok zostają równocześnie uruchomione drugi zawór i włączony timer, pośrodku wszystkiego jest czujnik ciśnienia mierzący ciśnienie za drugim zaworem.
Jak Waszym zdaniem najłatwiej coś takiego zbudować? Nie mam dużego doświadczenia w tego typu zabawach, więc proszę o radę.
#elektronika #mikrokontrolery #plc
  • 25
@jumper13: Spokojnie to zrealizujesz na popularnych mikrokontrolerach za niewielkie pieniądze. Pamiętaj o różnicy napięć by niczego nie upalić. Nie wiadomo, jakie masz czujniki, jeżeli mają wyjście napięciowe to zmierzysz je przetwornikiem ADC, zawory zapewne przez przekaźniki lub mosfety bo pewnie są na 12V.
@motorade: jaki mikrokontroler byś polecił? taki który obleci timer, dwa albo nawet trzy zawory (bo zapomniałem, że siłownik pneumatyczny i jeden zawór przesuwa go w lewo, a drugi w prawo) i czujnik ciśnienia
@motorade: a czy zaprogramowanie i podpięcie urządzeń wyjściowych do któregoś z powyższych będzie ogromnym wyzwaniem dla laika? zaprogramowanie w taki sposób jak napisałem w pierwszym poście
@jumper13: pooglądaj sobie filmy na YT np. GreatScott, jak wiesz co robisz i masz świadomość, że skoro mikrokontroler zasilany jest z 5V to podpięcie pod niego 12V albo obciążenia > 100 mA może spowodować jego uszkodzenie i 10zł do tyłu.
@jumper13: oczywiście, że jest wyzwaniem, bo wymaga cierpliwości i czasu ale jak się uda będziesz z siebie mega dumny. Najpierw zrób schemat, niech go ktoś kumaty sprawdzi, wtedy zamontuj układ i zabawa z prockiem, chyba że jesteś hardcore i zrobisz to na bramkach logicznych i komparatorach albo na wzmacniaczach operacyjnych ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Gural_z_Bydgoszczu: nie bardzo mam teraz czas, więc pyknę to na jednym z gotowców czyli arduino albo node mcu, bo to i tak będzie dla mnie niezłe wyzwanie.. myślisz, że jak podepnę do układu czujnik ciśnienia to będzie możliwość sterować nim tak, by po spadku ciśnienia poniżej 25 bar kontroler zamknął elektrozawór z którego leci ciśnienie na ten właśnie czujnik?
@jumper13: na luzie to zbudujesz. Kilka wyjść procesora do otwierania i zamykania zaworów, jedno wejście analogowe (wybitnie prosto zrealizować odczyt wartości z czujnika ciśnienia) a timer zrobisz na procesorze i gotowe.

Jedyne o co bym zadbał to odpowienie zabezpieczenie procesora przed awarią i zakłóceniami.

Powiedz mi, Ty masz już jakiś gotowy czujnik ciśnienia/presostat czy dopiero szukasz?
@Gural_z_Bydgoszczu: jasne, robię projekt na uczelnię, a niezbyt ogarniam zabawę z mikrokontrolerami.. mam nadzieję, że nikogo nie zabiję. Ma to być urządzenie do testowania spawów dla spawalników z politechniki. I oni chcą puszczać azot pod ciśnieniem 25 bar na te elementy testowe. Jeżeli spaw puści i ciśnienie spadnie to zamiar jest by zawór puszczający Azot się zamknął.
@Tymian: na chwilę obecną nie mam nic, szukam wszystkich podzespołów, także za wszelaką
@Gural_z_Bydgoszczu: testują różne spawy na różnych bardzo małych elementach i tak, jest to test szczelności. W sumie mógłbym zrobić rysunek poglądowy jeżeli chciałbyś rzucić okiem i ewentualnie coś mi poradzić, bo widzę, że nieźle ogarniasz temat :)
@Tymian: wystarczy sygnał do kontrolera, że ciśnienie spadło poniżej 25 bar, bo to będzie znaczyć, że element jest nieszczelny. W sumie w przypadku nieszczelności chciałbym też dostać jakiś komunikat np głosowy w postaci
@jumper13: to najtaniej wyjdzie po prostu jakiś presostat albo włącznik/wyłącznik ciśnieniowy który sobie wyregulujesz. Odczyt stanu to prościzna. Piknięcie to wystarczy buzzer z wbudowanym generatorem i tranzystorek.
@jumper13: jak dobierzesz elementy wykonawcze i pomiarowe (zawory, cewki, czujniki, buzzery) to zawołaj, mogę pomóc ze schematem. Mało za darmo, dużo za $$$$

elementów możesz szukać między innymi na tme.eu
@jumper13: czemu pytam? Napisałeś: "Jeżeli spaw puści i ciśnienie spadnie to zamiar jest by zawór puszczający Azot się zamknął." Możliwe, że się pomyliłeś ale jeśli nie, to jeżeli jest to jest czymś w rodzaju zamkniętego zbiornika sugeruję napuścić ciśnienie do określonego poziomu np. 25bar, zamknąć zawór, chwila zwłoki i mierzyć czy ciśnienie spada i z jakim przyrostem. Jeżeli spadek jest zbyt duży otworzyć zawór zwalniający