Wpis z mikrobloga

Mamy 2017 tymczasem wymiana prawa jazdy z powodu wygaśnięcia ważności badań lekarskich wymaga:
1) wybulenia 200 PLN za trwające 5 minut badanie orzecznika (przecież widzę, że Pan widzi)
2) próby złożenia wniosku przez ePUAP gdzie uwaga na stronie urzędu znajduje się adnotacja:
Z uwagi na złożoność procesu wydania uprawnień do kierowania pojazdami dokonywanego drogą elektroniczną (wynikającą z obowiązujących przepisów prawa) zalecamy rozważenie osobistej wizyty w urzędzie w celu załatwienia sprawy
3) Stwierdzenia, że faktycznie nie przesadzili ze złożonością bo proces zakłada uwaga
- wypełnienie formularza papierowego i jego zeskanowanie do PDFa tak by miał mniej niż 400 kB
- dostarczenia fotki w wersji elektronicznej z uwaga zapisanymi w EXIFie informacjami: Imię i Nazwisko oraz nazwa i adres zakładu fotograficznego odpowiadającego za zrobienie zdjęcia (WTF?) źródło
- skanu orzeczenia lekarskiego
- zabrania oryginałów wszystkich dokumentów do urzędu podczas odbioru prawa jazdy
4) Stwierdzasz, że ePaństwo to mit i stoisz 30 minut w kolejce w urzędzie podczas tego czasu obsłużona jest jedna osoba
5) dowiadujesz się, że na nowe prawo jazdy poczekasz ponad miesiąc bo wprawdzie stan punktów karnych sobie możesz zobaczyć online, ale oni muszą sciągnąć dokumenty ze starostwa powiatowego które wydawało poprzednie prawko (odległość między urzędzami - 2 kilometry) co potrwa min. 2 tygodnie

eObywatel - buahahaha ;)

#polska #urzad #technologia #it #komputery
  • 5
  • Odpowiedz
@marcoos: jestem w podobnej sytuacji, tzn. próbowałem bezskutecznie wymienić prawo jazdy przez ePUAP. Po kilku wysłanych wiadomościach i telefonach urzędnicy stwierdzili, że nie ma innej możliwości tylko przyjść do urzędu osobiście lub załatwić wszystko za pośrednictwem uprawnionej osoby. Napisałem nawet do ministerstwa czy da się to załatwić przez internet tak jak mają napisane na stronie, ale mnie olali i do tej pory, czyli już jakieś 1,5 miesiąca, nie dostałem żadnej odpowiedzi.
  • Odpowiedz
@arkblame: I żeby było śmiesznie, wniosek o dowód nie wymaga dopinania zdjęcia z jakimiś absurdalnymi danymi w exifie i dbania by miało rozmiar nie większy niż 100 kB i dokładnie jakąś z czapy wymyśloną rozdzielczość. Można by pomyśleć, że oni to naprawdę wszystko płodzą bez patrzenia na to co jest już zrobione. Dosłownie ministerstwo ds. praw jazdy i ministerstwo ds. ewidencji ludności które komunikują się ze sobą tylko na dorocznej odprawie
  • Odpowiedz
@marcoos:

- dostarczenia fotki w wersji elektronicznej z uwaga zapisanymi w EXIFie informacjami: Imię i Nazwisko oraz nazwa i adres zakładu fotograficznego odpowiadającego za zrobienie zdjęcia

kogoś tam nieźle #!$%@?ło
  • Odpowiedz