Wpis z mikrobloga

Tak bitcoin wygląda z perspektywy zwykłych użytkowników z 'mądrymi' portfelami które ukrywają 'nieistotne' szczegóły techniczne (jak utxo), jednocześnie generując nowy adres dla każdej wypłaty (co zapobiega domyślnemu konsolidowaniu wejść z powodu prywatności). Uderza szczególnie mocno w długotrwałych ciułaczy małych sum.

Opłata 2000 zł za wysłanie 8250 zł.
Katastrofa.
#bitcoin
Pobierz megaloxantha - Tak bitcoin wygląda z perspektywy zwykłych użytkowników z 'mądrymi' po...
źródło: comment_rbi1oGy9L7JFyD53U6nFE5wGoNw1iN9H.jpg
  • 13
@mampytanieotak: to o tyle lepiej, że tam jest pole gdzie widać wejścia, więc niejako informuje o istnieniu utxo (wyjaśnienie niżej).

@AmonGoeth: Bo opłata jest za bajt, a za każdym razem jak dostajesz bitcoiny tworzone jest osobne wyjście (takie 'konto' - nazywa się utxo - od unspend transaction output). Jak dwa razy dostaniesz 0.1btc na ten sam adres, wydanie 0.2btc spowoduje umieszczenie dwóch wejść - bo tyle było transakcji wejściowych.
Kupując
@AmonGoeth: a jeden taki portfel z prawie 500 wejść/wyjść skonsolidowałem za astronomiczną opłatę 1 Satoshi i jestem very hapi teraz. Można to zrobić jak się wie jak ale tego już od unlimitowców nie usłyszysz :)
@WeselnyGiermek00: to jest problem dlatego właśnie przestałem już używać trezora do transakcji. Skonsoliduj i na Trezorze tylko przechowuj bitcoiny a do transakcji używaj innych portfeli najlepiej takich, które mają RBF zintegrowane i zawsze na wszelki wypadek wysyłaj z opcją RBF. Electrum ma to. Jeżeli transakcja utknie wtedy wysyłasz drugą z większą opłatą i po problemie. Tu masz opisane jak to zrobić https://freedomnode.com/blog/75/how-to-fix-slow-bitcoin-transactions-with-replace-by-fee

No i zapomniałem o najważniejszym, Electrum możesz używać z
Pobierz p.....4 - @WeselnyGiermek00: to jest problem dlatego właśnie przestałem już używać tr...
źródło: comment_LzAyWOTFfVH5mUAF1ziwovMYujJCHsTO.jpg
@seryks: on to wysłał o 4 rano w poniedziałek wielkanocną gdy mempool był prawie pusty. W efekcie bitcoin działał jak w 2014.

Ostatnio zator nie znika nawet w niedzielę, chociaż opłaty trochę spadają.