Niewiele osób wie że porty na pady w oryginalnym xboxie poza oryginalnym kształtem były zwykłymi portami usb. Po otwarciu obudowy ukażą (lub rozcięciu kabla) pokażą nam się tak samo jak w standardzie usb cztery żyłki z różnymi kolorami, jedna odpowiedzialna za zasilanie i uziemienie oraz dwie odpowiedzialne za dane. Po rozcięciu kabla usb mamy te same żyłki z takimi samymi kolorami. Przy odpowiedniej modyfikacji można było pod konsolo-pecet podłączyć dyski, pady, klawiatury itp.
Po chwili konsternacji postanowiłem rozciąć kabel od pada oraz kabel usb. Żyłki połączyłem kolorami, skleiłem je taśmą izolacyjną a całość owinąłem rurką termokurczliwą .
Możecie pić ze mną kompot bo pad działa! ( ͡°͜ʖ͡°)
linux łapie od razu, windows cwel potrzebuje streowników ( ͡º͜ʖ͡º)
@dqdq1: ciekawostka - to działa też w drugą stronę. Pad od pierwszego xboxa działa też jako hub USB. widzisz te dwa sloty na kartę pamięci z tyłu pada? oba działają jako fizyczne porty USB. Skąd wiem? Kiedyś rozlutowałem starego nieoryginalnego pada, podpiąłem końcówkę żeńską USB i voila! podłączane pendrive'y czy nawet stary odtwarzacz usb w XBMC widziany był jako pamięć zewnętrzna, a po sformatowaniu w oryginalnym dashboardzie Xboxa widziany był jako
@dqdq1: ah, i trochę #fakenews ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°) nie 4 a 5 przewodów. Xbox miał dodatkowy żółty kabel, który z tego co pamiętam jak jeszcze w scenie siedziałem, nikt nie mógł rozkminić po ciul tam jest. Ploty szły że służył on xboxowi do rozpoznania, czy podłączony pad jest oryginalny. Co mogło
@TymRazemNieBedeBordo: znalazłem tam dwie żyłki zieloną i żółtą, obydwie olałem. Wydaje mi się że to zwykła żyłka, do niczego nie podłączona która ma w jakiś sposób chronić kabel przed rozerwaniem.
@dqdq1: ta no one służą tylko do komunikacji z xboxem, pad bedzie działać jak pad. najśmieszniejsze jest to, że miałem przelotkę do kontrolera z ps2 a najlepsze wyniki w thps3 czy 4 kręciłem właśnie tą s-ką xD nie wiem czemu ten pozornie niewygodny dpad był idealny dla mnie.
Po chwili konsternacji postanowiłem rozciąć kabel od pada oraz kabel usb. Żyłki połączyłem kolorami, skleiłem je taśmą izolacyjną a całość owinąłem rurką termokurczliwą .
Możecie pić ze mną kompot bo pad działa! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
linux łapie od razu, windows cwel potrzebuje streowników ( ͡º ͜ʖ͡º)
#konsole #retrogaming #xbox #pcmasterrace #linux #emulacja
Swoją drogą dobrze, że przypomniałeś muszę wystawić na allegro bardzo ładnego bezprzewodowego logitecha, bo cały czas zapominam :)
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
najśmieszniejsze jest to, że miałem przelotkę do kontrolera z ps2 a najlepsze wyniki w thps3 czy 4 kręciłem właśnie tą s-ką xD nie wiem czemu ten pozornie niewygodny dpad był idealny dla mnie.