Wpis z mikrobloga

Mirki, jak to jest z programem studiów?

1. Są jakieś wytyczne nałożone z góry czy układa go rektor?

2. Dajmy na to np kierunek matematyka - są tutaj jakieś wytyczne, że musi być obowiązkowo socjologia, angielski, wf itd?

3. Albo są jakieś zalecenia, że w programie studiów musi być np przedmiot "Elementy logiki i teorii mnogości", "Analiza matematyczna" albo "Wstęp do algebry" czy rektor może sam zadecydować jakie przedmioty będą i może dać cokolwiek związanego z matematyką?

4. Albo informatyka - czy są jakieś zalecenia, że np musi być analiza matematyczna, albo że np na semestrze musi być np od 300 do 400 godzin matematyki?

5. Są jakieś przepisy, które nie pozwalają na licencjacie albo na inżynierze robić żadnych "konkretnych" rzeczy typu "statystyka" albo "Systemy i sieci teleinformatyczne"?

#studbaza #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 13
@fefler: ja z doświadczenia na PWr wiem tyle, że to nie rektor układa plan studiów tylko jacyś powiedzmy pomyslodawcy kierunku - jacyś profesorowie z jednej katedry na przykład. Co do wf i humanow na studiach inżynierskich, to są odgórne wytyczne, że musi być tyle godzin wf i tyle godzin humanow, i tyle godzin menadżerów. Poza tym każdy kierunek musi zostać zatwierdzony przez państwową komisję akredytacyjna, kontrolę są co kilka lat i
na infie daje się często laborki z dupy typu elektrotechnika żeby ludzie mieli tego inżyniera.

@kote: akurat laborki z elektroniki na infie na wydziale elektronicznym nie są kursem z dupy....
@Dzonzi: lol powtarzam co kolega, który skończył te studia, mówił :P zresztą nie wiem, czy studiujesz na PWr, ale wybieralne nie działają tak, że wybierasz co chcesz, bo to jest z góry narzucone.
@velaskez: @kote: @fefler:

1. Są wytyczne MNiSW (krajowe ramy kwalifikacji to się nazywa) dotyczące efektów kształcenia. Wbrew powszechnej opinii one są określone bardzo ramowo, sformułowaniami typu "ma znajomość technik matematyki wyższej w  zakresie niezbędnym dla ilościowego opisu, zrozumienia oraz modelowania problemów o średnim poziomie złożoności" albo " posiada umiejętność stosowania pod- stawowych pakietów oprogramowania oraz wybranych języków programowania"
2. Do tego dochodzi ustawa o szkolnictwie wyższym i rozporządzenia MNiSW,
@Dralax: Nie dokończyłem zdania widzę:
5.I ostatecznie sam program studiów, układany przez opiekuna(ów) kierunku we współpracy z całością wydziału. Konkretne przedmioty i ilości godzin są ustalane na tym etapie, z pominięciem pojedynczych przedmiotów ponarzucanych z poziomu uczelni.