Wpis z mikrobloga

Pytanie głównie do programistów z własną DG - czy sami prowadzicie księgowość firmy? Chce przejść na B2B + kilka zleceń na boku na fakturę miesięcznie i zastanawiam się czy ciężko prowadzi się samodzielnie księgowość jednoosobowej działalności. Możecie mi powiedzieć jak to wygląda u was? Jeżeli korzystacie z usług biura to jakie są koszty?
Zależy mi głównie na odpowiedziach programistów, więc taguje #programowanie, #b2b, #dg, #dzialalnoscgospodarcza
  • 17
@Pan-Zly: jak nie masz duzo faktur itd to ogarniesz sam przez np wfirme (jak czegos nie wiesz to jest ekspert online). Ogolnie spoko opcja. Chyba ze Cie #!$%@? papiery to bierz normalnego ksiegowego. Troche drozej ale prawie nic Cie nie interesuje.
@MelomanBTC @fronter: @pan_hrabia: zastanawiam się właśnie przy jakich dochodach brutto jest próg opłacalności biura a prowadzenia księgowości samemu. Bo jeśli miałbym w miesiącu spedzic na tym cały dzień i bać się że o czymś zapomniałem, to biuro chyba rzeczywiście jest lepsza opcja.
@Pan-Zly: płacę 100zł/mc, zus raz w miesiącu, podatek raz na trzy miesiące, wszystko razem zajmuje może z 1h na miesiąc.

Kumpel prowadzi sam, zajmuje mu to (na oko patrząc) z 5h w miesiącu. Z tym, że kontrole (znaczy "wyjaśnienia") w urzedzie skarbowym on załatwia sam, a za mnie księgowa, a to zwykle dzień zmarnowany.
@MelomanBTC: @pan_hrabia: @TuckY: @Pan-Zly: jest jeszcze jeden element o którym należy pamiętać. Jeśli jednak gdzieś się pomylisz w rozliczeniach to kara finansowa i odkręcanie sprawy z jeżdżeniem po urzędach jest na Twojej głowie.
Jeśli zrobi to biuro rachunkowe to oni płacą ze swojej kieszeni i to ich pracownik musi zająć się formalnościami. Przynajmniej u mnie to tak działa.
@Pan-Zly: jako takich skomplikowanych wyliczen nie ma. Do ogarniecia jest wszystko. Mi zajmuje to ok 1-3 h w miesiacu. Ale mowiac szczerze po kilku latach uzywania takiej ksiegowosci internetowej juz mnie to mega #!$%@? i teraz chyba wolalbym zaplacic wiecej i miec swiety spokoj.
@Pan-Zly: tak jak mirki piszą, ogarnij jakieś porządne biuro rachunkowe, jak dobra księgowa to na pewno w wielu przypadkach będzie Ci podpowiadać, przypominać itd.
jest jeszcze jeden element o którym należy pamiętać. Jeśli jednak gdzieś się pomylisz w rozliczeniach to kara finansowa i odkręcanie sprawy z jeżdżeniem po urzędach jest na Twojej głowie.

Jeśli zrobi to biuro rachunkowe to oni płacą ze swojej kieszeni i to ich pracownik musi zająć się formalnościami. Przynajmniej u mnie to tak działa.

@zenon1002: @Pan-Zly: to tak tylko w ramach informacji, w ifirma można samodzielnie prowadzić księgowość, a potem