Wpis z mikrobloga

Bardzo ciekawa alternatywa dla #raspberrypi, która posiada 2 procesory na otwartej architekturze:
- Pierwszy CPU to 16 rdzeniowy ARMv9, taki jak w banana pi.
- Drugi CPU (to nie jest GPU) to procesor w architekturze MIPS, o mocy 32Gflopsów, a nawet kilkuset w zależności od wersji i ilości zaimplementowanych rdzeniów, których może być ponad tysiąc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
http://www.ebay.pl/itm/Adapteva-P1601-DK02-Single-Board-Parallella-Epiphany-III-Desktop-Computer-/152492194821?hash=item23813e3c05:g:oKAAAOSwuLZY3iTC

• 19
  • Odpowiedz
  • 0
@majsterV2 oj MIPS, aż mi się przypomniało jak na studiach kazali nam programować go w Assembly, myslalem, że już nigdzie go nie wciskają, a tu proszę
  • Odpowiedz
@majsterV2: alternatyw dla Raspberry to już jest pincet: z większym procesorem, z dwoma procesorami, z wifi, z semaforem, z generatorem antygrawitacji.... a każdy jeden większy i droższy od poprzednika.

A kiedy się pojawią alternatywy w drugą stronę? Małe, mniejsze, najmniejsze i kosztujące w okolicach najwyżej 5$/szt, coś jak ESP8266, ale z gniazdkiem ethernet, a nie z wifi?

Jeśli coś takiego istnieje, to bardzo proszę o podpowiedź, zawołam jeszcze #esp8266:
  • Odpowiedz
@majsterV2: wygląda obiecująco, choć łącznie z modułem ethernet trochę ponad widełki cenowe mi wychodzi. Choć, jeśli ten moduł to tylko transformator i gniazdko, to nie ma o czym mówić, se zrobię.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Ja się może kiedyś doczekam na normalne ceny RPI Zero, bo na razie to "jak w lesie".
@majsterV2: Orange Pi wygląda świetnie na papierze, ale dla osoby, która nie lubi zbytnio grzebać się z softem, a chce zrobić szybko użyteczne urządzenie to średnie rozwiązanie. Miałem to kupić, ale jak mam siedzieć kilka dni nad samą konfiguracją, gdzie na RPI mam gotowca tylko do wgrania i przepisania, to wolę te
  • Odpowiedz