Wpis z mikrobloga

3 365 - 2 = 3 363

Tytuł: Wojna i pokój
Autor: Lew Tołstoj
Gatunek: Powieść historyczna
★★★★

"Wojna i pokój" wielkie dzieło Lwa Tołstoja, opowieść którą trzeba znać, ekranizowane na dużym i małym ekranie i... to tyle. Od razu zaznaczę, żeby nie było niejasności, książka totalnie mi nie podeszła. Męczyłem się jak bym czytał lekturę do szkoły. Nie urzekły mnie opisy "salonów" śmietanki rosyjskiej ani rozważania Kutuzowa, ani nie zachwyciłem się "chaotycznością" pola wojny przedstawianych z pierwszej osoby. Bohaterowie wydawali się dziecinni a szczególnie ich bezmózgie poczynania powodowały u mnie "WTF, no przecież robią Cię w uja". Trochę z szerszej perspektywy, zaciekawiły mnie relacje polityczne między rosjanami a niemcami i ich w pewnym rodzaju więź która utrzymuje się do naszych czasów, oczywiście na stopie ekonomicznej :) Ogólnie nie polecam:/

ps: oczywiście przeczytałem całość czyli wszystkie cztery tomy a obrazek wstawiam tylko od tomów 1-2.

#ebook #czytajzwykopem #wojnaipokoj #lewtolstoj #rosja

#bookmeter

Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
ialath - 3 365 - 2 = 3 363

Tytuł: Wojna i pokój
Autor: Lew Tołstoj
Gatunek: Powi...

źródło: comment_ltVqun5v05uVYi7TEOaL9fPwC0anO4FQ.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Lew Tołstoj był wielkorosyjskim nacjonalistą do szpiku kości, co jest nam obce i odstręczające, tak więc nic dziwnego, że wielu go nie trawi. Przykładem tej niestrawności może być na przykład współczesny Tołstojowi pisarz Józef Conrad Korzeniowski, który bardzo krytycznie wypowiadał się o jego szowinistycznych zapędach w literaturze. To po pierwsze.
A po drugie - rosyjskie słowo „мир” ma dwa znaczenia - „pokój” i „świat”, tak może „Wojna i świat”?
  • Odpowiedz