Wpis z mikrobloga

Mirki, robię duże zakupy do firmy. Dla programistów klawiatury płaskie, czy te bardziej klasyczne? Jakie wolicie? No i myszki, czy te standardowe logitech będą wystarczające, czy polecacie coś lepszego? Tak, żeby klawiatura + mysz wyszło max 150 zł, bo i tak duży wydatek się szykuje. Chyba, że warto doinwestować. Jak myślicie?
#pracbaza #informatyka #programowanie
  • 20
  • Odpowiedz
  • 0
@pienc_zloty takie kosztują 300 zł +
Programiści nie są aż tak wymagający, aby mieć sprzęt z tej półki. No i firmy jeszcze na takie bajery nie stać. Sama jednostka kosztuje 3500 zł + 2 monitory do tego - a takich stanowisk 6 musimy zakupić.
  • Odpowiedz
  • 0
@Paczek_w_masle hmm no właśnie za takimi sprawdzonymi się rozglądałem. I myszy raczej w tej cenie, to tylko przewodowe. Jest bardziej "żywa". Kupiłem do domu bezprzewodową, niby 150 zł, ale i tak nie to samo, co po kablu. A to biuro, więc raczej nikt tego wypinać nie będzie.
  • Odpowiedz
Szukaj klawiatury takiej aby nie #!$%@? się klawisze jak osoba x będzie wpisywać 100 znaków na minute I żeby było czuć (i najlepiej słychać) to przyciskanie klawisza
  • Odpowiedz
@patryk-4:

1. Kazdy ma inne upodobania, u mnie w pracy ludzie uzywaja mechanicznych razerow, zwykle klawiatury z marketu, podpinaja magic keyboard od macow pod windowsa albo uzywaja te od laptopow wbudowane, najlepiej jak sie zapytasz jakie chca, a jak nie mozesz przewidziec to zamow byle jakie i najwyzej niech sobie sami kupia swoje albo daj im budzet jakis i niech wybiora. No i tez wazny jest layout, US czy UK.
  • Odpowiedz
@patryk-4 akurat te myszki dają radę. Sam używałem przez jakiś czas m175 aka. lenovo. Jak dla mnie daje radę, tym bardziej że używasz tego do pracy a nie CSa. Bateria trzyma w nich conajmniej pół roku, a są dużo bardziej praktyczne.
  • Odpowiedz
@patryk-4 u mnie w biurze mamy logitechy k120 i jako myszki logitechy m100, wszyscy z tego korzystamy i jest ok, musisz jeszcze podkladki kupic, najlepiej takie z podkladka zelowa pod nadgarstek
  • Odpowiedz
Dla programistów klawiatury płaskie, czy te bardziej klasyczne?

@patryk-4: wszystkim nie dogodzisz i tak... np. ja lubię płaskie i nie lubię mechanicznych i dlatego na codzień używam Logitech K800 i jak dla mnie to klawiatura prawie idealna. Najważniejszy był i tak layout - nie lubię klawiatur, które maja układ inny niż US tzn. nie lubię kiedy lewy shift jest krótki i między tym shiftem a 'Z' znajduje się jeszcze jeden
  • Odpowiedz
@patryk-4: Jak wyżej pisali, klawiatura Logitech K120, tylko uważaj bo są różne wersje (układ klawiszy - enter \ ). Mam takich kilka :) Myszkę akurat mam pseudo gamingową z biedronki :P ale daje rade. Najlepiej olej nas tutaj a zapytaj tych którzy będą na nich pracować i to im zrób dobrze.
  • Odpowiedz
  • 0
@patryk-4 to jest takie klasyczne podejście, że na klawiaturach i monitorach się oszczędza, a to dwa najważniejsze dla programisty urządzenia. Pewnie, że im rąk nie połamie jak będą pisać na k120, ale nie uważam żeby oszczędzanie na czymś takim się opłacało. Myszki mogą być praktycznie byle jakie.
  • Odpowiedz