Wpis z mikrobloga

Kiedy będzie warto składać komputer? W październiku będę przykładał się do składania komputera (budżet koło 5-6 tysięcy) i chciałbym trafić w odpowiedni moment (tak abym nie musiał wymieniać płyty głównej za 3 lata xD) na zakup kompa. Mirki wiecie coś?

#pcmasterrace
  • 9
@pienc_zloty: moje mizerne doświadczenie podpowiada, że w tej branży (i przedziale cenowym) największy wpływ ma kurs złoty-dolar ( ͡° ʖ̯ ͡°) Tego nie przewidzimy, więc pozostaje ci tylko ogarnianie premier, po których sprzęt często tanieje.
@pienc_zloty: nie ma czegoś takiego, jak "odpowiedni" czas. To taki dość popularny mit, żeby "poczekać jeszcze trochę i wyjdzie X", no tylko że takie X wychodzi cały czas. Nie złożysz teraz, bo czekasz na X, X wyjdzie, ale drogie, czekasz na to aż stanieje, jak stanieje i szykujesz się do kupna, to... zapowiadają Y. I tak w koło Macieju... ze wszystkim. Tak jest z procesorami, płytami głównymi, RAMami, dyskami, obudowami- możesz
@pienc_zloty: w tym roku zastąpi go LGA2066.

IMO Intel będzie teraz bardziej ochoczo niż w poprzednich paru latach grzebał w półkach cenowo-wydajnościowych, przesuwał segmenty rynku i majstrował przy ograniczeniach które sam nakłada (i3 z k, pentium z HT, cała seria sky/kaby z odblokowanym VT-d, i5 4c/4t na HEDT, prawdopodobnie 6c w mainstream w 2018) przez co jaka mniej więcej będzie topowa wydajność dla np. 4c/4t to tam wiemy, ale opłacalność jest
@FlameVinci: @b0rn2frag: no o LGA2066 też coś słyszałem, na LTT WAN Show wspominali, ale chociaż Skylake-X w miarę chwalili, tak nad Kaby Lake-X się zastanawiali o co biega bo jest niby nowszy a gorszy (niestety tu może coś więcej było na ekranie, ale słuchałem tego odpalonego w tle, musiał bym ponownie obejrzeć). No ale ja nie o tym. Szczerze to nie wiem czy 2011-3 to taki zły socket. Przede wszystkim
AMD wydało konsumenckie 8c/16t, za rok je przynajmniej odświeży (a poprawić na plus może sporo) z kolei Intel wg. pogłosek wyda 6c na platformę konsumencką. W tym roku zobaczymy też naples od AMD. IMO pakowanie się teraz w 6-8 rdzeni na LGA2011 na nowych podzespołach to głupota jeśli ktoś nie potrzebuje mieć sprzęt na wczoraj. inna sprawa jak za rok-dwa ludzie zaczną wyprzedawać LGA2011 - wtedy mogą się pojawiać dobre okazje na