Wpis z mikrobloga

Nowy #ghostintheshell 7/10
Przed filmem obejrzałem animu więc nie miałem efektu wow związanego z całym klimatem cyberpunku pytań o naturę człowieka itd ale i tak hollywodzki gits jest świetny. nie podobał mi się tylko główny villain
SPOILER
Wytłumaczcie mi po co właściwie zbudowano major? bo co był ten projekt 25ileśtam? Niby jest powiedziane że chodzi o dowodzenie bo AI nie ma emocji a człowiek jest słaby.. no ok ale po co taki dowódca do walki z yakuza? dlaczego nie ulepszeni ludzie jak batou? w anime główny wątek miał większy sens niż zła korporacja tworząca superżołnierza.... #film
  • 9
@kvvach: bo batou cieleśnie był ulepszonym ale ciągle tylko człowiekiem. Zbudowano ją w celu opracowania praktycznie nieśmiertelnego superżołnierza o fizycznych możliwościach dalece przekraczających ludzkie. Projekt ciągle trwał i w celach testowych została przydzielona do tej konkretnej jednostki - bo nie było akuratnie żadnej wojny (?).
@kvvach: pokój to stan ciągły? Raz osiągnięty trwa wiecznie? Opracowanie takiego żołnierza raczej trwa dłużej niż chwilę więc biorą się za to z wyprzedzeniem. Może mamy zrezygnować z całego naszego wojska bo nie prowadzimy wojen?
ale to nie jest życie tylko film i film powinien mi wytłumaczyć sens budowy a nie iść w debilne "no poczebny na wojne"

@kvvach: przecież w czasie pokoju non stop opracowuje się nowe uzbrojenie. Mało tego wojsko często gdy wybuchła wojna było bardziej skłonne trwać przy sprawdzonym sprzęcie, który już można było produkować na masową skalę, niż wdrażać coś rewolucyjnego. Np Niemcy pracowali nad odrzutowcami już przed II wojną, ale spodziewając
@kvvach: bo to akurat nie jest dziura. Nowe bronie opracowuje się latami, a nie na zasadzie ruscy zbierają nam się pod granicą, to szybko trzeba wymyślić coś nowego i mówimy tu np o nowym czołgu, który jest ewolucją, a nie rewolucją jak Major. Poza tym to samodzielna inicjatywa firmy zbrojeniowej, której celem nie jest wygrać wojnę, tylko zarobić na zbrojeniach.
Oglądałem film i widziałem jego wady, ale akurat opracowanie ciała Major