Wpis z mikrobloga

@SERGIEJ_ROMANOV: w #accenture bardzo prosto jak na stażystę. Sam takie rozmowy prowadziłem.
Krótkie przedstawienie firmy, ty opowiadasz chwile o sobie czym możesz się pochwal co już zrobiłeś, proste pytania z algorytmiki w stylu rozwiąż problem (standard w acc: napisz metodę przyjmującą w parametrze tablicę, a ta metoda ma zwracać jej największy element). To może być nawet pseudokod. Wyjaśnij proste pojęcia programistyczne jak obiekt, klasa, dziedziczenie, itp.
@morswin28 po pierwsze dzieki wielkie. a jesli tak naprawde nie ma sie czym chwalic? XD czy to moga byc jakieś mini projekty typu web serwisy z baza danych moze? Bo gdzies mi sie obilo o uszy ze na staże szukaja ludzi ze znajomoscia czystej javy, abstrakcje, itp ale wydawalo mi sie to dosc dziwne. Czy jednak znajomosc REST, tomcata itp to wymog?
@SERGIEJ_ROMANOV: Co do javy nie mam pojęcia, bo sam ogarniam projekty webowe w jeżykach skryptowych jako fullstack. W acc, jeśli umiesz Jave, to pewnie będą chcieli Cię wcisnąć w projekt na platformie Salesforce (możesz sobie wygooglać o języku APEX [to taka java na sterydach]). A co do rekrutacji, to jeśli nie masz nic prywatnego, to pochwal się tym co robiłeś na studia. Jakiś projekt kompetencyjny, jakie problemy tak były i jak
@SERGIEJ_ROMANOV: Ja w zeszłym roku próbowałem się dostać na staż wakacyjny do comarchu. Nie była to Łódź, ale mogę założyć, że wszędzie to wygląda podobnie. Polegało to na napisaniu trzech testów. Pierwszy był bardzo ogólny od rzeczy które można wynieść z uczelni/z blogów/od doświadczonych kolegów (dokładnych przykłądów nie pamiętam ale np. o wzorce projektowe, black-box testing, jakie problemy można rozwiązać za pomocą programowania dynamiczngo itp itd), przez (dla mnie) pytania z