Wpis z mikrobloga

@oliho: Zazwyczaj robię gotowy FIX z Knorr (4-sery). Jak chcesz się pobawić to podgrzej śmietanę 18% na około 70 stopni i wrzuć starty żółty ser, mieszaj aż się rozpuści. Myślę, że to powinno być lepsze od sosu z Knorr, ale dużo zależy jaki tego jaki masz żółty ser (najlepsza by była mieszanka mozarella + gouda).
Rozpuszczasz masło, dajesz mąkę tak aby zgestnialo ale nie porobily się "kluski", podlewasz mlekiem powoli żeby wciąż było gęste i mieszasz cały czas, na końcu dodajesz ulubiony ser/sery i mieszasz do rozpuszczenia - sos idealny do tzw "Mac&cheese" ale nada się do wszystkiego
@oliho: Przepis @klimala lepszy pewno, jeżeli chcesz sos bardziej gęsty, mój bardziej do spaghetti. Mozarella "biała" z woreczka jest jeszcze lepsza... no i jej nie ścierasz na tarce tylko kroisz w plastry, rozpuści się szybko. Z serków topionych wyjdzie ci jeszcze bardziej wodnisty, ale jeden możesz dać. Im więcej serów tym smak bogatszy i bardziej wykopuje z butów :)