Wpis z mikrobloga

Cześć, zainteresował mnie ostatnio temat dev #plsql i tak zastanawiam się na ile z praktycznego punktu widzenia opłaca się w to iść. Wiadomo, że "rób, to co lubisz" itd. itp.), ale życie to nie bajka.
Ogłoszeń nie widzę w tym dużo, jednak jak już się zdarzają, to kasa całkiem fajna (oczywiście większość dla seniorów). Chyba rynek dość niszowy. Wpisów na mirko, też tyle co kot napłakał. ;)
Zastanawia mnie w jakim stopniu jest to coś przyszłościowego, bo mam wrażenie, że będzie się tego robić raczej coraz mniej, a nie więcej (może wyprowadzicie z błędu).

#komputery #naukaprogramowania #bazydanych
  • 6
@max1983: Jak szukasz pracy to mogę polecić sam zmieniam pracę od maja właśnie w PL/SQL i szukają jeszcze jednego deva :D. Oczywiście PL/SQL nie jest przyszłością ale stawki można wyłapać całkiem fajne.
PS: znalazłem pracę jako junior ( 10 miechów expa) :P

Jak już się ustabilizuje to zaczynam cisnąć w kierunku Big Data i też tobie polecam :D
@programistalvlhard: Właśnie w kontekście big data też o tym myślałem, bo to dopiero wygląda ciekawie :)
Na razie ciężko myśleć mi o pracy, bo doświadczenia nie mam w tym wcale poza jakimiś swoimi projektami, gdzie postawiłem jakąś bazę i dusiłem do niej kwerendy SQL. Interesuje mnie po prostu Wasze zdanie na temat samego tematu i sytuacji na rynku.
@max1983: No więc tak ja cisnę PL/SQL bo lubię siedzieć blisko baz danych. PL/SQL nie jest przyszłościowy, mały rynek ale też i mało osób na rynku dlatego firmy aktywnie szukają i dają całkiem ok stawki ( ja po 10 miesiącach zakładam DG bo się opłaca). Podejrzewam że na kolejne 5-10 lat nie powinno być problemu z zatrudnianiem ale warto cisnąć tematy przyszłościowe. Big Data, data scientist. Zawsze możesz pójść uniwersalnie jako
@programistalvlhard: A jeszcze zapytam o tą twoją pierwszą pracę. Ogólnie ciężko było znaleźć coś dla juniora? Ogłoszenia są, ale z reguły dla doświadczonych ludzi. Jakie miałeś doświadczenie? Pisałeś, że 10 miechów, ale co konkretnie robiłeś wcześniej, co umiałeś?