Pytanie do fanów #xiaomi #miui #miuipolska Mam #mi4c wgrałem ostatnio nieświadom zagrożeń nowe miuipolska 8.3 (7.2.23 rozwojowa), to już wersja z androidem 7.0. Chciałem zaktualizować do jeszcze nowszej, bo nie działa kilka aplikacji, m.in. pilot. Nie mogłem nic wgrać, ani nawet zresetować telefonu do ustawień fabrycznych. Zablokowało mi bootloadera, wcześniej mogłem wgrywać do woli, napisałem przez formularz na stronie xiaomi prośbę o odblokowanie, po 4 dniach dostałem od Chińczyka smsa, że mam zgodę i mogę pobrać unlockera i działać. No ale wyczytałem, że wgranie każdego softu z Androidem 7.0 blokuje bootloadera. Jak wiadomo aktualizacje miui wychodzą dość często, a ja lubię być na bieżąco. Teraz przy każdej aktualizacji będę musiał pisać do xiaomi prośbę o odblokowanie? Trochę to głupie?!? Jest na to jakiś sposób? Nigdy nie wgrywałem żadnych chińskich softów, zawsze miuipolska - nie wiem czy ta informacja ma znaczenia :)
Ps. warto zaktualizować recovery? Teraz mam trwp 3.0.0
@RaFa2600: Nie musisz pisać za każdym razem, jest tylko ograniczenie do ilości odblokowań na jakis czas, jaki dokładnie nie wiem. Zgodę masz cały czas.
@RaFa2600: Jesteś pewny że każda aktualizacja blokuje bootloader? Nie jest czasem tak że blokuje tylko raz gdy wgrywasz androida 7? Może gdy teraz odblokujesz już tak zostanie.
@dlugi8: no gdybym był czegokolwiek pewien to bym nie pytał :) Na miuipolska piszą że instalacja na androidzie 7 blokuje bootloader. ja nie do końca jestem biegly w tych sprawach...
@RaFa2600 No ale wyczytałem, że wgranie każdego softu z Androidem 7.0 blokuje bootloadera. Teraz przy każdej aktualizacji będę musiał pisać do xiaomi prośbę o odblokowanie? Trochę to głupie?!?
Tylko pierwsze wgranie softu blokuje bl, jak odblokujesz to dalej będziesz wgrywał, co chcesz. Nie będziesz musiał co tydzień odblokowywac.
Już nie masz twrp? Po wgraniu androida 7, straciłeś twrp, musisz odblokować i wgrać jeszcze
@lukaszlukasz: dzięki, a możesz mi podać łopatologicznie kolejność działań? Nie mogę znaleźć tego recovery, pomożesz? Jak je wgrać? Wiem, że dużo pytam, ale to nie elektroda, na miuipolska też trochę tak jest, że o co nie zapytam to mi piszą "poszukaj" a jak szukam, to mało informacji...
Pierwsza aktualizacja do nowego Androida dla wyżej wymienionych modeli niestety wymaga nowego bootloadera (bez niego system nie wstaje), stąd też nasz niezablokowany bootloader, który funkcjonował do tej pory nie może być użyty do dalszych aktualizacji. Instalacja Xiaomi.eu z 6.12.22 (Android 5.1) na Android 7.0 jest możliwa tylko raz, ponieważ po niej bootloader w Waszych telefonach zostanie ZABLOKOWANY i będzie wymagał odblokowania oficjalną metodą przez pozwolenie na koncie Xiaomi. Wymagane jest też ręczne zaktualizowanie TWRP recovery po odblokowaniu bootloadera.
Procedura instalacji Xiaomi.eu Android 7.0 prosto na 6.12.22:
Mam #mi4c wgrałem ostatnio nieświadom zagrożeń nowe miuipolska 8.3 (7.2.23 rozwojowa), to już wersja z androidem 7.0. Chciałem zaktualizować do jeszcze nowszej, bo nie działa kilka aplikacji, m.in. pilot. Nie mogłem nic wgrać, ani nawet zresetować telefonu do ustawień fabrycznych. Zablokowało mi bootloadera, wcześniej mogłem wgrywać do woli, napisałem przez formularz na stronie xiaomi prośbę o odblokowanie, po 4 dniach dostałem od Chińczyka smsa, że mam zgodę i mogę pobrać unlockera i działać. No ale wyczytałem, że wgranie każdego softu z Androidem 7.0 blokuje bootloadera. Jak wiadomo aktualizacje miui wychodzą dość często, a ja lubię być na bieżąco. Teraz przy każdej aktualizacji będę musiał pisać do xiaomi prośbę o odblokowanie? Trochę to głupie?!? Jest na to jakiś sposób? Nigdy nie wgrywałem żadnych chińskich softów, zawsze miuipolska - nie wiem czy ta informacja ma znaczenia :)
#xiaomi #mi4c #miui #miuipolska
Tylko pierwsze wgranie softu blokuje bl, jak odblokujesz to dalej będziesz wgrywał, co chcesz. Nie będziesz musiał co tydzień odblokowywac.
Już nie masz twrp? Po wgraniu androida 7, straciłeś twrp, musisz odblokować i wgrać jeszcze
Pierwsza aktualizacja do nowego Androida dla wyżej wymienionych modeli niestety wymaga nowego bootloadera (bez niego system nie wstaje), stąd też nasz niezablokowany bootloader, który funkcjonował do tej pory nie może być użyty do dalszych aktualizacji. Instalacja Xiaomi.eu z 6.12.22 (Android 5.1) na Android 7.0 jest możliwa tylko raz, ponieważ po niej bootloader w Waszych telefonach zostanie ZABLOKOWANY i będzie wymagał odblokowania oficjalną metodą przez pozwolenie na koncie Xiaomi. Wymagane jest też ręczne zaktualizowanie TWRP recovery po odblokowaniu bootloadera.
Procedura instalacji Xiaomi.eu Android 7.0 prosto na 6.12.22: