Wpis z mikrobloga

@Mr--A-Veed: Nie mówię o tym, żeby do niego nagle dokroić 10 rzeczy, ale dwie przyprawy mogą znacząco wpłynąć na smak pozytywnie. Ja robię bardzo podobny sos, ale jeszcze dodaję oregano i cynamon, które dodają wszystkiemu charakteru :D
  • Odpowiedz
@belwarg: Nie wiem jak to opisać... Wiem natomiast, że w 80% przypadków kiedy robię komuś tak makaron, to czuję coś wyjątkowego, coś wyróżniającego się w porównaniu ze zwykłym spaghetti z mięsem i pomidorami.
Wziąłem pomysł z tego przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/pasta/z_pomidorami/szybkie_spaghetti_bolognese/przepis.html
Oczywiście zamiast świeżych pomidorów można użyć pomidorów z puszki, a proporcje dobrać sobie po swojemu.
  • Odpowiedz
Bo to kuchnia włoska.

@Mr--A-Veed: To chyba nie wiesz, co to jest kuchnia włoska, skoro myślisz, że jedzą sam przecier pomidorowy. xD

przy jego robieniu odprawiałoby się 5-godzinny
  • Odpowiedz
@ZasilaczKomputerowy: jak jest rafinowana to może być, a warzywa można tak dodać jeśli nie chce się aby były one usmażone a np lekko podduszone ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Mr--A-Veed: Mirek @ponton: ma rację co do bolońskiego - 2h to minimum, najlepszy według mnie po 4 ( ͡° ͜ʖ ͡°). Na tym na gifie ze składników to brakuje chociażby
  • Odpowiedz
@belwarg: cynamon lekko "podkręci" smak swoją korzenną ostrością - zawsze daję do sosu bolońskiego i polecam. W podobnym celu używa się go w greckiej moussace i bliskowschodnich potrawach jak np kebab ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Marekexp: za dawanie cynamonu zawsze plus ( ͡° ͜ʖ ͡°). W podobnym celu niektóre przepisy zawierają też 1 goździk ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz